Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

ΔΥΠΑ: Τα 7 νέα προγράμματα κατάρτισης για 131.500 ανέργους και εργαζόμενους

ΔΥΠΑ: Τα 7 νέα προγράμματα κατάρτισης για 131.500 ανέργους και εργαζόμενους

Επτά νέα προγράμματα κατάρτισης για 131.500 ανέργους και εργαζόμενους θα τρέξει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ αναφέρονται στο ενημερωτικό περιοδικό του φορέα για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το περιοδικό της ΔΥΠΑ, η ΔΥΠΑ συνεισφέρει στο σημαντικό έργο της επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων και εργαζομένων όλης της χώρας, με δράσεις Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών, ανέργων, εργαζομένων, νέων κ.ά. σε κλάδους αιχμής και η μείωση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιεί το εμβληματικό πρόγραμμα κατάρτισης για 500.000 πολίτες έως το 2025, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ενώ πρόσφατα αναβαθμίστηκαν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).

Η προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας απαιτεί μια εκτενή σειρά δράσεων που να καλύπτουν ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και αναγκών.

Οι δράσεις κατάρτισης που αναμένεται να τεθούν προς υλοποίηση εντός των επόμενων μηνών, πρόκειται να επικεντρωθούν σε πολλαπλά επίπεδα, αντιστοιχώντας σε διαφορετικές ομάδες εργαζομένων και ανέργων.

Τα προγράμματα

Αναλυτικά, οι προσεχείς δράσεις περιλαμβάνουν:

  1. Δράσεις κατάρτισης για 25.000 ανέργους και 25.000 εργαζόμενους σε πράσινες δεξιότητες (δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως).
  2. Δράσεις κατάρτισης τουλάχιστον 30.000 ανέργων με πιστοποίηση από εταιρεία πληροφορικής διεθνούς κύρους ή Πανεπιστήμιο (δωδεκάμηνης ισχύος), σε θέματα πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων, από μια βάση δεδομένων 1.500 διαφορετικών προγραμμάτων (on-line εξ’ αποστάσεως).
  3. Δράσεις εκπαίδευσης από Πανεπιστήμια για 12.500 ανέργους και 12.500 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες (εξ’ αποστάσεως).
  4. Δράσεις με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη 10.000 ανέργων και εργαζόμενων (εξ’ αποστάσεως).
  5. Δράσεις κατάρτισης για 10.000 άνεργους για επαγγελματίες οδηγούς (δια ζώσης).
  6. Δράσεις κατάρτισης για 5.500 άνεργους για προσωπικό ιδιωτικής ασφάλισης (on-line).
  7. Εξειδικευμένες δράσεις σε τεχνολογίες αιχμής με τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας για 1.000 ανέργους (δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως).

Στο ίδιο πλαίσιο, εντός των επόμενων μηνών, θα υπάρξουν και άλλες δράσεις κατάρτισης, δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως, σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. αρτοποιοί) σε ψηφιακές δεξιότητες για στοχευμένο αριθμό ανέργων. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις