Site icon NewsIT

ΕΕ: Τι συζήτησαν οι υπουργοί των χωρών μελών για το δημογραφικό

06.09.2024 | 18:34
ΕΕ: Τι συζήτησαν οι υπουργοί των χωρών μελών για το δημογραφικό

Υπουργική συνάντηση των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την εμβάθυνση της συνεργασίας για τη θωράκιση των κοινωνιών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι συνεπειών από καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Γενική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην άτυπη συνάντηση υπουργών, αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη σήμερα (6.9.2024), με βασικό αντικείμενο τρόπο, με τον οποίο η Πολιτική Συνοχή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η ΓΓ του ΕΣΠΑ τόνισε, ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημογραφική κρίση, που χαρακτηρίζεται από γήρανση του πληθυσμού, χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και μείωση του εργατικού δυναμικού, γεγονός, που εντείνει τις προκλήσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το δημογραφικό αποτελεί μείζονα θέμα.

Παράλληλα, η Ελλάδα σημειώνει σημαντική διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ γυναικών και ανδρών, με τη γυναικεία απασχόληση να υπολείπεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τη μέση διαφορά 10,7 μονάδων στην ΕΕ-27.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του δημογραφικού ζητήματος, η χώρα μας στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 υλοποιεί σημαντικές δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως «νταντάδες της γειτονιάς», ολοήμερο δημόσιο σχολείο, ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την αναστροφή του brain – drain, το πρόγραμμα HELIOS και άλλα αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις για την ένταξη μεταναστών.

Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι δράσεις της πολιτικής συνοχής να επεκταθούν και να στοχεύσουν σε περισσότερες πτυχές του δημογραφικού ζητήματος, ώστε να υπάρξει μια συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση των παραγόντων που επηρεάζουν τις δημογραφικές αλλαγές.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατεθούν επιπλέον πόροι και να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις, που θα προστίθενται στις, ήδη, υπάρχουσες πολιτικές συνοχής, προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική πορεία. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με βάση κοινά κριτήρια και στρατηγικές, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version