Δευτέρα, 19 Αυγ.
27oC Αθήνα

ΕΦΚΑ: Ποιοι επαγγελματίες και αγρότες και γιατί πρέπει να πληρώσουν 115 ευρώ μέχρι τις 30 Αυγούστου

ΕΦΚΑ: Ποιοι επαγγελματίες και αγρότες και γιατί πρέπει να πληρώσουν 115 ευρώ μέχρι τις 30 Αυγούστου

Αντίστροφη μέτρηση 11 ημερών τρέχει για 216.443 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με παράλληλη απασχόληση προκειμένου να πληρώσουν την 1η δόση (επί συνόλου 6) των χρεών τους που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των εισφορών τους για τον ΕΦΚΑ για το 2023.

Συγκεκριμένα, η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Αυγούστου. Το μέσο όρο του χρεωστικού υπολοίπου για τους παραπάνω ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ανέρχεται στα 690 ευρώ και άρα η μέση δόση στα 115 ευρώ. Συνολικά, το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται σε πάνω από 149 εκατ. ευρώ. Η 6η και τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025.

Προκειμένου να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές από την εκκαθάριση των εισφορών τους, θα πρέπει έως τέλος Ιανουαρίου 2025, να εξοφληθούν σε ολόκληρο. Αν αυτό δεν συμβεί, ακόμα και αν οι υπόχρεοι καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους, θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα τους. 

Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές μη μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2023. 

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις