Site icon NewsIT

Εφορία: Ευκαιρία μείωσης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις – Τι ισχύει από 1η Οκτωβρίου

04.10.2024 | 07:16
Εφορία: Ευκαιρία μείωσης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις – Τι ισχύει από 1η Οκτωβρίου

Σε ισχύ είναι από 1η Οκτωβρίου 2024 η νέα ρύθμιση που δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να μειώσουν τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλλει η Εφορία για φορολογικές παραβάσεις.

Η διάταξη συμπεριλαμβάνεται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε ελέγχους της Εφορίας, αρκεί ο φορολογούμενος να «ομολογήσει» την παράβαση αποδεχόμενος την οφειλή του.

Έτσι, εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχθεί τις πράξεις του, γλυτώνει πολύτιμο χρόνο για τον ίδιο αλλά και για το Δημόσιο που έως τώρα αναλωνόταν σε δικαστικές διαμάχες.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος Κώδικας ψηφίστηκε πέρυσι και επιβάλλει την έναρξη ισχύος της διάταξης από 1η Οκτώβρη 2024, με την μείωση να ορίζεται με βάση το πόσο γρήγορα θα αποδεχτεί το πρόστιμο ο φορολογούμενος από την ημέρα που θα του γνωστοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει πως για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024 ναι μεν υπήρχε η δυνατότητα αποδοχής από τον φορολογούμενο της κύριας οφειλής εντός 10 ημερών αλλά δεν είχε την δυνατότητα να ρυθμίσει την οφειλή σε δόσεις έτσι ώστε να επωφεληθεί από την έκπτωση, όπως ισχύει πλέον με την νέα διάταξη.

Έτσι, σύμφωνα με τον νέο ΚΦΔ τα ποσοστά των εκπτώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μείωση έως και 50%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Μείωση έως και 40%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Η προθεσμία προσφυγής στη ΔΕΔ είναι 30 ημέρες από την κοινοποίηση της έκδοση της οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Μείωση έως και 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εάν προσφύγει στη ΔΕΔ εντός μηνός η ΔΕΔ θα εκδώσει την απόφαση σε διάστημα έως 120 ημερών. Ακολούθως, εάν απορριφθεί η προσφυγή, ο ελεγχόμενος έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, αλλά εάν δεν προχωρήσει και αποδεχτεί την παράβαση, τότε έχει έκπτωση 30%.
  • Μείωση έως και 25%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Ωστόσο, μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ενεργοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΦΔ εάν ο φορολογούμενος αποδεχτεί τις διαπιστώσεις του ελέγχου, τότε εκτός από τη μείωση του προστίμου, από 25 έως 50%, θα έχει και περιθώριο καταβολής του ποσού σε έως 12 άτοκες δόσεις ενώ παράλληλα θα έχει και περιθώριο ένταξης του ποσού στη ρύθμιση των 48 δόσεων.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version