Παρασκευή, 9 Αυγ.
34oC Αθήνα

Εισφορές αλληλεγγύης στις συντάξεις: Τι θα αλλάξει και τι δεν θα αλλάξει

Εισφορές αλληλεγγύης στις συντάξεις: Τι θα αλλάξει και τι δεν θα αλλάξει

Σε τροχιά αλλαγών βρίσκονται οι εισφορές αλληλεγγύης στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς το Υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει μία νέα αρχιτεκτονική για αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου, μιλώντας στο newsit.gr, διέψευσε σενάρια τα οποία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας περί εξεταζόμενης κατάργησης των εν λόγω εισφορών επί των επικουρικών συντάξεων, ενώ επισήμανε πως εκείνη η αλλαγή, η οποία έχει κλειδώσει είναι η εξής: Μετά από αύξηση στις κύριες συντάξεις, δεν θα υπάρχει μείωση στο τελικό ποσό λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Σημειώνεται πως μετά το 2023, που δόθηκαν για πρώτη φορά -από το 2010 – αυξήσεις στις κύριες συντάξεις – εμφανίστηκε το φαινόμενο να … μειώνονται συντάξεις λόγω εισφορών αλληλεγγύης, επειδή αυξάνονταν.

Έτσι μία κύρια σύνταξη, επειδή ξεπέρασε -μετά το 2023, λόγω των αυξήσεων – τα 1.400 ευρώ, της επιβαλλόταν εισφορά 3%.

Αυτό είχε ως συνέπεια, να υπόκειται σε έμμεση μείωση, αντί για άμεση αύξηση. Το φαινόμενο αυτό θα εκλείψει από το 2025.

Παράλληλα, αναμένεται ότι καμία σύνταξη δεν θα πέφτει κάτω από το κατώτατο όριο κάθε κλίμακας επιβολής τη εισφοράς, ενώ το Υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής εισφοράς μεταξύ του κατώτατου και ανώτατου άκρου κάθε κλίμακας και όχι από το πρώτο ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις