Νέες παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο με τροπολογίες που καταθέτει στο κατατεθέν νομοσχέδιο, δίνοντας «ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες.
Συγκεκριμένα, με δύο τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) η κυβέρνηση παρεμβαίνει και στο ζήτημα της ποινικής δίωξης των οφειλετών, αλλά και με παροχή δεύτερης ευκαιρίας ρύθμισης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, η οποία αφορά τις επιχειρήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πρώτη περίπτωση, οι φορολογούμενοι οι οποίοι ευνοούνται είναι οι μεγαλοοφειλέτες, καθώς αυτοί κινδυνεύουν με δίωξη εάν δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Τυπικά, στους καταλόγους της ΑΑΔΕ, αυτοί που προσμετρούνται ως «μεγαλοοφειλέτες» και είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, είναι όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ η ποινική δίωξη ασκείται από το διόλου ευκαταφρόνητο όριο των 100.000 ευρώ και πάνω.
Αυτό το οποίο ισχύει έως σήμερα είναι πως όσοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, σε περίπτωση που οι οφειλές υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ενώ, σε περίπτωση που το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης ανέρχεται τουλάχιστον σε 3 χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για εργοδότες οι οποίοι χρωστούν εργοδοτικές εισφορές προς τα ταμεία, και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, σε περίπτωση που χρωστούν 20.000 ευρώ, και με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών σε περίπτωση που ο εργοδότης, παρακρατά από τους εργαζόμενους του 10.000 ευρώ, με σκοπό να τις αποδώσει στα ταμεία, και δεν τις αποδίδει αυτές μέσα σε έναν μήνα από όταν κατέστησαν απαιτητές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο νόμος λέει πως όποιος οφειλέτης από τις εν λόγω κατηγορίες ρυθμίσει στον εξωδικαστικό τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, «γλυτώνει» την ποινική δίωξη, οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα συνέχισαν να στέλνουν αιτήματα στον Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να «τραβιούνται» στα δικαστήρια. Εκεί, θα έπρεπε να προσκομίσουν βεβαιώσεις της ΑΑΔΕ πως έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ούτως ώστε να λάβουν αναβολή της δίκης, χωρίς όμως κανείς να τους ξεπληρώνει τον χρόνο, το χρήμα και την ταλαιπωρία.
Αυτό τώρα αλλάζει. Πλέον, οι οφειλέτες που ρυθμίζουν τα χρέη τους, και για όσο συνεχίζουν να τα αποπληρώνουν, απαλλάσσονται από τους μπελάδες. Συγκεκριμένα:
- Εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών πριν από την πάροδο τετραμήνου, δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Εάν έχει παρέλθει το τετράμηνο και δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα, επίσης δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Εάν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα και δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ενημερώνουν σχετικά τον Εισαγγελέα, και
- Εάν έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε αυτή παύει με απόφαση του Δικαστηρίου.
Ουσιαστικά, αυτοί οι οποίοι ωφελούνται από την νέα τροπολογία, καθώς είναι είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ και μπορεί να βρεθούν υποκείμενοι σε ποινική δίωξη, ξεπερνούν τις 57.500, με τους 47.701 να χρωστά από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ, αριθμώντας συνολικό χρέος 12,79 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 9.830 οφειλέτες χρωστούν ακόμα περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ, με συνολικό χρέος στα 84,2 δισ. ευρώ, οι οποίοι επίσης ωφελούνται από την τροπολογία.
Δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης για τις επιχειρήσεις
Παράλληλα με την αναστολή της ποινικής δίωξης για ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα χρέη, το ΥΠΟΙΚ αλλάζει το καθεστώς σχετικά με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τον εξωδικαστικό, ο οποίος μέχρι σήμερα συμβαίνει εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει τουλάχιστον τρεις δόσεις.
Τώρα το ΥΠΟΙΚ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά, αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουν τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν «πεταχτεί» εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού, να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας νέα πρόταση, μέσα σε ένα μήνα από όταν τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω νόμος.
Με αυτή την δεύτερη ανάσα προς τις επιχειρήσεις, το ΥΠΟΙΚ θέλει να υποστηρίξει μια σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν στη δυσχερή θέση της αποβολής από τον εξωδικαστικό, παρέχοντας τους ακόμα μία ευκαιρία ρύθμισης και εξόφλησης των οφειλών τους.