Χρηστικά

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε 14 παραλίες για παραβάσεις με ομπρελοκαθίσματα – Επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ

Συνεχίζονται οι εκτεταμένοι έλεγχοι για παραβάσεις σε 14 παραλίες σε όλη την Ελλάδα από τις κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους, εξετάζοντας πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών μέσα σε 5 ημέρες.

Σημειώνεται ότι 604 από τις καταγγελίες είχαν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MyCoast, καθώς και εκατοντάδες τηλεφωνικές καταγγελίες (πάνω από 400) που συγκέντρωσαν οι κτηματικές υπηρεσίες, ενώ από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως η συνολική εικόνα στις παραχωρηθείσες για επιχειρηματική δραστηριότητα παραλίες είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, από ένα μέρος των επιχειρήσεων που ελέχθησαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που κυμαίνονταν από την απουσία σήμανσης μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ξαπλώστρες, ομπρέλες και άλλες κατασκευές.

Επιπλέον, 3 επιχειρήσεις σφραγίστηκαν καθότι δεν διέθεταν σύμβαση παραχώρησης, ενώ συνολικά έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με συνεχείς ελέγχους σε όλη την χώρα και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες κάνουμε πράξη την πρόθεση μας να εφαρμοστεί η νομιμότητα παντού. Οι μαζικοί έλεγχοι των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η εικόνα στις παραλίες είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχον, ωστόσο, εστίες παρανομίας που εντοπίζονται- με την συμβολή πολλές φορές των ίδιων των πολιτών- και αντιμετωπίζονται εφαρμόζοντας στο ακέραιο την νομοθεσία.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε, από την μια, τόσο το περιβάλλον όσο και δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, και από την άλλη, να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα που εκπροσωπείται από τους επιχειρηματίες που κάνουν σωστά την δουλειά τους».

 

Αναλυτικά, οι παραλίες που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

  1. Παραλία Κρυονέρι στον Δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις. Σε όλες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.
  2. Παραλία Βάλτος στον Δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση. Τα ομπρελοκαθίσματα απομακρύνθηκαν άμεσα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.
  3. Παραλία Λαγονήσι στον Δήμο Σιθωνίας στην Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 49 καταγγελίες και διαπιστώθηκε υπέρβαση στην κατάληψη τμήματος της παραλίας από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα.
  4. Παραλία Θυμάρι στον Δήμο Αναβύσσου στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 4 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Έγινε σφράγιση της επιχείρησης λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και της επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 220.000 ευρώ.
  5. Παραλία Μασούρι στην Κάλυμνο. Εξετάστηκαν 47 καταγγελίες όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις και στις 8 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση και σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευές εντός αιγιαλού.
  6. Παραλία ΝΑΟΚ στην πόλη της Κέρκυρας. Εξετάστηκαν 10 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Εντοπίστηκαν παράνομα ομπρελοκαθίσματα τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα.
  7. Παραλία Κλήμα στην Αίγινα. Εξετάστηκαν 43 καταγγελίες πολιτών, δεν εντοπίστηκε ωστόσο καμία παράβαση.
  8. Νέα Ηράκλεια στη Δημοτική Κοινότητα Καλλικράτειας στην Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 41 καταγγελίες. Στις 6 από τις 8 επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στις υπόλοιπες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.
  9. Παραλία στην πόλη της Ρόδου όπου εξετάστηκαν 40 καταγγελίες. Διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές σε επιχείρηση της περιοχής για τις οποίες εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης.
  10. Παραλία στη θέση «Νερων Καλλιθέας» στο Φαληράκι της Ρόδου. Εξετάστηκαν 21 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ ήδη έχει σχηματιστεί φάκελος δικογραφίας. Εντοπίστηκαν 8 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν καταλάβει παράνομα επιπλέον έκταση παραλίας με ομπρελοκαθίσματα και κατασκευές.
  11. Παραλία Λούρου στο Μεσολόγγι. Εξετάστηκαν 33 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες. Έγινε αυτοψία στην επιχείρηση όπου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, υπερβάσεις του χώρου μίσθωσης και αλλοιώσεις του χώρου μορφολογίας. Η επιχείρηση σφραγίστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 36.566 ευρώ.
  12. Παραλία Αγία Μαρίνα-Μικρολίμανο του Δήμου Λαυρεωτικής. Εξετάστηκαν 32 καταγγελίες πολιτών. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και παράνομες κατασκευές από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί. Οι αρχές προχώρησαν στην σφράγιση της επιχείρησης καθώς και στην επιβολή προστίμου ύψους 30.764 ευρώ.
  13. Παραλίες Γλάρων, Αγίας Φωτεινής και Καρφά στην Χίο. Συνολικά εξετάστηκαν 35 καταγγελίες πολιτών. Σε σύνολο 22 παραχωρήσεων διαπιστώθηκαν 6 παραβάσεις που αφορούσαν στην κατάληψη από ομπρελοκαθίσματα επιπλέον έκτασης παραλίας πέραν των συμφωνηθέντων.
  14. Παραλία Σχοινιά και Ζούμπερι στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 30 καταγγελίες πολιτών. Στις 4 επιχειρήσεις στον Σχοινιά εντοπίστηκαν 1 επιχείρηση με υπέρβαση κατάληψης χώρου από ομπρελοκαθίσματα, ενώ στην παραλία Ζούμπερι δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση από τις 6 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

 

Οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες τις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών αλλά και σε εκείνες όπου υπάρχει πληθώρα επώνυμων καταγγελιών.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθούν πτήσεις drones σε περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις από τους παραχωρησιούχους των παραλιών.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα