Site icon NewsIT

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρόστιμα 1.500 ευρώ από σήμερα για όσους δεν συνδέθηκαν στο IRIS – Πότε μειώνονται στο μισό

02.09.2024 | 07:01
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρόστιμα 1.500 ευρώ από σήμερα για όσους δεν συνδέθηκαν στο IRIS – Πότε μειώνονται στο μισό

Mobile Payment, Close up hands holding credit card and using mobile smart phone

«Χαραμάδα» λίγων ωρών έχουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα συνδεθεί στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, προκειμένου να γλυτώσουν το πρόστιμο.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν συνδεθεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου με το ΙRIS, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Υπολογίζεται πως περί τους 295.000 μέχρι τελευταία στιγμή δεν έχουν συνδεθεί, αν και οι ρυθμοί ανέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά από μηνύματα που απέστειλε μαζικά η ΑΑΔΕ.

Διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ περιμένει και όσους επαγγελματίες δεν έχουν γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.

Ωστόσο, ποινές θα περιμένουν και όσους επαγγελματίες έχουν συνδεθεί με το IRIS αλλά αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αποδεχόμενοι την πληρωμή με αυτό. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να προχωρούν σε καταγγελία η οποία θα κοινοποιείται στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος της επιχείρησης.

Όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ, έως τις 31 Μαρτίου 2025 το IRIS θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και θα αφορά και τις ηλεκτρονικές και τις φυσικές συναλλαγές.

Μάλιστα το υπουργείο ασκεί πιέσεις προς τις τράπεζες έτσι ώστε να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το νέο όριο αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον από τον Μάρτιο 2025 για τις business to customer συναλλαγές.

Πότε το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί στο μισό. Όπως προβλέπει ο κανονισμός, ο επαγγελματίας μπορεί να προσφύγει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου, και σε άλλες 30 ημέρες η υπηρεσία θα πρέπει να έχει εκδώσει την τελική της απόφαση.

Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, όταν:

  1. Ο επαγγελματίας εντός 30 ημερών και πριν καταθέσει προσφυγή, αποπληρώσει το πρόστιμο, παραιτούμενος ουσιαστικά από το δικαίωμα της προσφυγής.
  2. Ο επαγγελματίας, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version