Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Στα σκαριά» παρεμβάσεις στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος – Δηλώσεις Μητσοτάκη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Στα σκαριά» παρεμβάσεις στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος – Δηλώσεις Μητσοτάκη

Ανοιχτός, με κάθε επισημότητα, είναι πλέον ο δρόμος για παρεμβάσεις στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, που έχει απασχολήσει εσχάτως έντονα τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναφέρεται σχετικά σε συνέντευξη του στον Alpha.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφενός υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε φέτος στο τεκμαρτό εισόδημα, αφετέρου αναγνώρισε πως πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν παράπονα από την διαδικασία, και άφησε παράθυρο για αλλαγές.

«Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, είχε τοποθετηθεί στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως «η φορολογία, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες. Τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάντα».

Ο υπουργός μάλιστα προσέθεσε πως η πλήρης αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει έναν άλλο, πιο αποτελεσματικό τρόπο υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν πρόκειται να έχουν άμεση εφαρμογή, όπως το ξεκαθάρισε και ο υπουργός, καθώς θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα φορολογική περίοδος για να υπάρξει η όποια παρέμβαση.

Πάντως, μία τέτοια είδηση για μια «δικαιότερη» μέθοδο υπολογισμού των εισοδημάτων αντιμετωπίζεται ως «χαράς ευαγγέλιο» από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μέχρι στιγμής περί τους μισούς έχουν πιαστεί «στη φάκα» των τεκμηρίων και έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν περισσότερα στην εφορία από όσα θα προβλεπόταν να πληρώσουν βάσει των όσων εσόδων δήλωσαν αρχικά.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις