Τρίτη, 19 Νοε.
12oC Αθήνα

«Ένεση» ρευστότητας στα εφάπαξ οι αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024

«Ένεση» ρευστότητας στα εφάπαξ οι αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024

«Ένεση» ρευστότητας στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο καταβάλλει τα εφάπαξ μπορούν να αποτελέσουν οι αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αυτό αναφέρουν στο newsit.gr υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας με γνώση των οικονομικών αντοχών του ΤΠΔΥ (εφάπαξ δημοσίου), με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν «ελλείμματα» στο εν λόγω ταμείο μετά το 2030, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μειώσεις» εφάπαξ, αν δεν ρευστοποιούνταν η περιουσία του εν λόγω ταμείου.

Οι  ίδιες πηγές του newsit.gr επισημαίνουν το γεγονός πως η εν λόγω μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής έγινε το φθινόπωρο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως  η «αναμόρφωση» του μισθολογίου στο Δημόσιο δια στόματος του πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022.

Η σχετική «αναμόρφωση» έφερε οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο (χωρίς να υπολογίζει κανείς τις επιπλέον αυξήσεις που έλαβαν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, πχ μέλη ΔΕΠ, στρατιωτικοί, υγειομομικοί κλπ.) από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2023.

Συνεπώς, όπως βεβαιώνουν στο newsi.tr αρμόδια στελέχη,  η εν λόγω μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής το φθινόπωρο του 2022  δεν έλαβε (ούτε μπορούσε να λάβει) υπόψιν  τις αυξήσεις 10% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2023 έτσι ώστε να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2024.

Έτσι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή δεν έλαβε υπόψιν της τα αυξημένα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από το 2024 και έπειτα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων (4%) επί των αυξημένων κατά 10% αποδοχών τους.

Τα αυξημένα έσοδα αυτά από εισφορές (καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων) θα μπορούν βελτιώσουν την ταμειακή εικόνα του ΤΠΔΥ αποτρέποντας, πιθανόν, είτε “μειώσεις”, είτε “ρευστοποιήσεις” περιουσιακών στοιχείων του ΤΠΔΥ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις