Πέμπτη, 4 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Επιδόματα: Οι 3 άξονες των αλλαγών σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Α21 και επίδομα στέγασης

Επιδόματα: Οι 3 άξονες των αλλαγών σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Α21 και επίδομα στέγασης

Το «σήμα» της αλλαγής στο καθεστώς των επιδομάτων έδωσε σήμερα (04.07.24) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κος Χατζηδάκης δήλωσε πως εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης.

Από πλευρά της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη έχει θέσει ως στόχο να διασφαλιστεί από πλευράς κυβέρνηση ότι παίρνουν περισσότερη στήριξη εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα την μεγαλύτερη ανάγκη.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, έχει συσταθεί ήδη μία διυπουργική ομάδα εργασία με τρεις άξονες αλλαγών για τα βασικά επιδόματα, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα τέκνων (Α21) και το Επίδομα Στέγασης:

  1. Αναμόρφωση
  2. Εξορθολογισμός
  3. Διεύρυνση όρων δικαιοσύνης

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των αλλαγών τοποθετείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά το πέρας του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως στην τελευταία νομισματική έκθεση της ΤτΕ, ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας έκανε μία δήλωση (την οποία φέρονται να συμμερίζονται στον πυρήνα και κυβερνητικά στελέχη), σύμφωνα με την οποία «ειδικότερα, σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων. Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων».

Από πλευράς ΤτΕ επισημαίνεται πως «αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής.

Η ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και τα εν εξελίξει μέτρα ενίσχυσης του τεχνολογικού οπλοστασίου των φορολογικών αρχών συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ως εκ τούτου βελτιώνουν τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών».

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις