Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος: Να επιστρέψουν 2 εκατ. ευρώ οφείλουν 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος: Να επιστρέψουν 2 εκατ. ευρώ οφείλουν 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα (12.7.2024) στον Real FM, θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες πως αφορούν σε τεράστια ποσά.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 3.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

Εξήγησε σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ωστόσο, ο υπουργός εξήγησε πως τα ποσά που ζητούνται δεν είναι υπέρογκα, καθώς για τις συνδέσεις χαμηλής τάσης είναι περί τα 200 ευρώ ανά ΜμΕ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις