Site icon NewsIT

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος του μέτρου στήριξης

18.07.2024 | 17:04
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος του μέτρου στήριξης

Στα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ύψος του έκτακτου φόρου στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και έτσι με αντίστοιχο ποσό θα επιδοτήσει το κράτος τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα (18.7.2024) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως «η τάξη μεγέθους μπορεί να είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, αλλά δεν δεσμεύομαι για ούτε παρακάτω, αλλά ούτε παραπάνω». Στο μεταξύ χθες (17.7.2024) μειώθηκε η τιμή της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα και ένας από τους λόγους, ανέφερε ο υπουργός ήταν η αποσύζευξη με την Βουλγαρία.

Ο ίδιος τόνισε πως η τιμή για το ρεύμα στα πράσινα τιμολόγια δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις μέχρι και αυτό το μήνα, και δεν θα έχουμε αλλαγή στα μπλε τιμολόγια, γιατί ούτε εκείνα επηρεάζονται, σημείωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως τα futures για τον Αύγουστο δίνουν για την Ελλάδα και την Βουλγαρία επάνοδο στην κανονικότητα.

«Πριν δούμε τη λήξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε το ύψος της παρέμβασης», τόνισε ο υπουργός. Το ύψος αυτής επηρεάζεται από δύο παραμέτρους:

  1. Η μία παράμετρος αφορά στο πότε θα λήξει το φαινόμενο.
  2. Η άλλη παράμετρος είναι οι τιμές τις οποίες θα βάλουνε οι πάροχοι.

«Μετά θα ανακοινώσουμε το φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο», σημείωσε ο ίδιος.

Η μη επιστροφή του ΕΤΕΑΡ από τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ για τρεις πρώτες χρονιές και έπονται άλλες τρεις ή τέσσερις χρονιές, κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version