Site icon NewsIT
14:39 | 18.07.24

Επιχείρηση Χάρτινος Δράκος: Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε γιγάντιο δίκτυο φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

Επιχείρηση Χάρτινος Δράκος: Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε γιγάντιο δίκτυο φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις
Κώστας Αποστολόπουλος

Μεγάλο χτύπημα στην φοροδιαφυγή κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο από 287 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κινεζικών συμφερόντων.

Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πως πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νόμιμο εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «αλλοιώνοντας» τις ταμειακές μηχανές τους.

Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.

Πράγματι, ο έλεγχος αναγνωσιμότητας της ΑΑΔΕ έδειξε πως οι καταγγελίες ήταν αληθείς, ενώ η περαιτέρω εξέταση έδειξε πως διαβιβάζονταν παραστατικά με μικρότερα ποσά από αυτά που ίσχυαν πραγματικά.

Ακολούθησε η μέθοδος του mystery shopping όπου στελέχη της Αρχής υποκρίθηκαν τους πελάτες στα εν λόγω καταστήματα. Μάλιστα, για να πιαστούν στα πράσα οι παραβάτες, εξειδικευμένο προσωπικό επενέβη τεχνολογικά στο σύστημα μειώνοντας τον χρόνο διαβίβασης των Στοιχείων του ΦΗΜ από τις 24 ώρες στο ένα λεπτό, έτσι ώστε την ίδια στιγμή της συναλλαγής του στελέχους της ΑΑΔΕ να γίνει σύγκριση με το Ζ της ταμειακής μηχανής.

Στην συνέχεια, μέσω του e-send εντοπίστηκε ο προμηθευτής του παράνομου μηχανισμού, και έτσι ξεδιπλώθηκε το δίκτυο των πελατών του, το οποίο αποτελούν 287 επιχειρήσεις, οι οποίες όλες δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και ανήκουν σε Κινέζους υπηκόους. 

Μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο ο έλεγχος έδειξε πως είχαν διαβιβαστεί 220.000 αποδείξεις που ανέγραφαν συνολικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, με τον πραγματικό τζίρο ωστόσο να είναι πολλαπλάσιος, καθώς όταν η μέθοδος πληρωμής ήταν τα μετρητά, η μείωση της αναγραφόμενης αξίας σε σχέση με την πραγματική έφθανε το 90%.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα απόδειξης αξίας 21,90 ευρώ για την οποία ωστόσο διαβιβάστηκε το ποσό των… 2,1 ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της υπόθεσης από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής είναι ακόμα άγνωστο καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται αλλά αναμένεται να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. 

Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση με το κωδικό όνομα Χάρτινος Δράκος

Η συνέχεια της επιχείρησης περιλάμβανε επιτόπιο έλεγχο στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη παρέμβαση σε 11 σημεία σε όλη την χώρα, από την Αττική και την Κομοτηνή, μέχρι την Λάρισα, την Καρδίτσα και την Κω.

Συμμετείχαν 9 ερευνητές, 32 ελεγκτές της ΑΑΔΕ, 4 στελέχη Κ.Υ. και 2 εισαγγελείς. Η επιχείρηση συνάντησε εμπόδια καθώς υπήρξε δυσκολία να εντοπιστούν οι ύποπτοι και τα ζητούμενα στοιχεία. Έτσι, οι ελεγκτές αποφάσισαν να μεταβούν στην έδρα της εταιρείας της μηχανικής υποστήριξης, των δύο Κινέζων και του Έλληνα.

Για να εξασφαλίσουν πως θα εντοπιστούν στον χώρο της επιχείρησης οργανώθηκε ψεύτικη παράδοση δεμάτων με την συνεργασία του αποθηκάριου, στην οποία παρευρέθηκαν ο Έλληνας και ο ένας Κινέζος, οι οποίοι πιάστηκαν και ανακρίθηκαν δίνοντας πολύτιμα στοιχεία. Η επακόλουθη έρευνα στις οικίες τους έφερε ακόμα περισσότερα δεδομένα, ενώ τα αρμόδια στελέχη άντλησαν στοιχεία ακόμα σπάζοντας κωδικούς πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα αρχεία. Κατασχέθηκαν servers, βάσεις δεδομένων και άλλος εξοπλισμός. 

Το τελειωτικό χτύπημα στο κύκλωμα δόθηκε όταν 3 ημέρες μετά ομολόγησε με επιστολή του ο Κινέζος, όπου αποδέχεται την ενοχή του. Ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία για φορολογικούς και άλλους ελέγχους στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, οι οποίοι είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Οι ποινές που τους περιμένουν είναι εξαιρετικά βαριές, καθώς μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν την αναστολή λειτουργίας, καθώς και πρόστιμα 15 φορές επί τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων της τελευταίας τριετίας.

Τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η εταιρεία του παράνομου λογισμικού είναι ακόμα μεγαλύτερα καθώς της επιβάλλεται να πληρώσει, εκτός του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, και μία καμπάνα 100.000 ευρώ για κάθε εμπλεκόμενη επιχείρηση, δηλαδή συνολικά 287.000.000 ευρώ. Η υπόθεση, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται ακόμα περισσότερα δεδομένα το προσεχές διάστημα. 

Διαβάστε περισσότερα για την επιχείρηση Χάρτινος Δράκος της ΑΑΔΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version