Site icon NewsIT

Εποχικό επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές εξετάζονται από το Υπουργείο Εργασίας

10.09.2024 | 11:30
Εποχικό επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές εξετάζονται από το Υπουργείο Εργασίας

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Την αναλογική -με κριτήριο- το χρόνο απασχόλησης επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Η ίδια η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε χθες (9.9.2024) πως εξετάζονται αλλαγές στο εποχικό επίδομα ανεργίας.  Συνδικαλιστικοί κύκλοι στον τουρισμό, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr ανέφεραν πως η πρόταση η οποία έχει γίνει προς την κα Κεραμέως από δικής τους πλευράς προβλέπει χρόνο επιδότησης ίσο με το χρόνο εποχικής απασχόλησης με «ταβάνι» τους 5 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ως εξής: 

  • 3 μήνες επιδότησης για 3 μήνες εποχικής εργασίας (90 ένσημα)
  • 4 μήνες επιδότησης για 4 μήνες εποχικής εργασίας (120 ένσημα)
  • 5 μήνες επιδότησης για 5 και πάνω μήνες εποχικής εργασίας (από 150 ένσημα και πάνω).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από πλευράς εκτιμάται πως η παραπάνω πρόταση κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο καθεστώς η επιδότηση (510 ευρώ/μήνα) σταματά στους 3 μήνες, ακόμα και με πάνω από 3 1/2 μήνες εποχικής εργασίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ανθεί η μαύρη εργασία στον τουρισμό μετά τους 3 1/2 μήνες εποχικής απασχόλησης (100 ένσημα).

Σημειώνεται πως άλλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται εποχικά είναι οι καθηγητές στα φροντιστήρια, οι καλλιτέχνες και οι πυροσβέστες.

Συνεπώς ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς του εποχικού επιδόματος ανεργίας για τους εργαζομένους στον τουρισμό να συμπεριλάμβουν και τους προαναφερθέντες. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο newsit.gr πως οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το ζήτημα αυτό αναμένονται ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version