Χρηστικά

Έρχεται μπαράζ νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων – Καμπανάκι ΤτΕ για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Η ΤτΕ συστήνει μία συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι 4% από την 1η Απριλίου 2025

Μπαράζ νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έρχεται μέχρι το καλοκαίρι, πέραν από την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου.

Όπως σημειώνει το πόρισμα για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, το οποίο κατέθεσε στη σχετική επιτροπή διαβούλευσης η Τράπεζα της Ελλάδας, «έληξαν πρόσφατα ή θα λήξουν σε μερικούς μήνες σημαντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι (31.12.2024), οι τραπεζοϋπάλληλοι (31.12.2024), των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία (31.12.2024), το προσωπικό των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων (28.2.2025) και οι εργαζόμενοι στα αρτοποιεία (5.3.2025)».

Πληροφορίες του newsit.gr, κάνουν λόγο, φέτος, για αυξήξεις 5% στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αυξήσεις τουλάχιστον 5% στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Συνεπώς, «εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να υπογραφούν οι νέες συλλογικές συμβάσεις που θα αντικαθιστούν όσες έχουν λήξει και αναμένεται να προβλέπουν αυξήσεις μισθών», σημειώνει η ΤτΕ.

Ωστόσο, δεν θα είναι μόνο αυτές οι αυξήσεις στους μισθούς. Από πλευράς ΤτΕ, επισημαίνεται πως «το μισθολογικό κόστος το 2025 αναμένεται να επηρεαστεί ανοδικά και από άλλους παράγοντες πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025.

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 5163/2024 (ΦΕΚ Α΄ 199/6.12.2024), οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν ισόποσα με την αύξηση του κατώτατου μισθού απομειωμένοι κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ανωτέρω ημερομηνία, και του κατώτατου μισθού».

«Επίσης», τονίζει η ΤτΕ πως «το 2025 θα είναι το δεύτερο έτος κατά το οποίο θα εφαρμοστεί η άρση της αναστολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η οποία είχε νομοθετηθεί κατά την περίοδο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, και ένας σημαντικός αριθμός μισθωτών αναμένεται να λάβει την εν λόγω αύξηση του επιδόματος».

Παράλληλα, η ΤτΕ επισημαίνει πως «η οικονομετρική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει τα πορίσματα των προηγούμενων αντίστοιχων εκθέσεών της για την ύπαρξη σημαντικής διάχυσης της αύξησης του κατώτατου μισθού σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Οι επιδράσεις 2 διάχυσης είναι ιδιαίτερα έντονες σε μισθολογικά κλιμάκια που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό. Εκτιμάται ότι, όπως και με τις προηγούμενες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά περίπου 0,5%.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι το ποσοστό θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μειώθηκε σημαντικά το 2023, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων εργασίας στα κλιμάκια μηνιαίων αποδοχών 901 – 1.000 και 1.001 – 1.200 ευρώ.

Αυτό ενδεχομένως είναι μία ένδειξη στενότητας στην αγορά εργασίας, η οποία αντιδρά με μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας και με αυξήσεις μισθών πέραν του κατώτατου για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τρία βασικά οικονομικά κριτήρια για την εκτίμηση του περιθωρίου μιας αύξησης του κατώτατου μισθού είναι η σταθερότητα των τιμών, η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων από τις πληθωριστικές πιέσεις».

Καταλήγοντας στο παραπάνω σκεπτικό της η ΤτΕ αναφέρει πως «σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της περαιτέρω επιβράδυνσης του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 2025, κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι 4% από την 1η Απριλίου 2025».

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα