Δεν θα προβλεφθεί δια νόμου η κατανομή του φιλοδωρήματος στους εργαζομένους στην εστίαση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr από το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που δεν ορίζεται ή δεν οριστεί μελλοντικά μέσω επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης ή άλλης συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, το καθεστώς κατανομής του φιλοδωρήματος το οποίο καταβάλλεται μέσω πληρωμής με κάρτα, βρίσκεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στο χώρο της εστίασης.
Κοινώς, αν δεν ορίζει αλλιώς επιχειρησιακή σύμβαση ή άλλη συμφωνία, ο ιδιοκτήτης και μόνο θα αποφασίζει ποιος εργαζόμενος της επιχείρησης του θα λάβει το (αφορολόγητο έως 300 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου 2024) φιλοδώρημα.
Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν στο newsit.gr πως στις επιχειρήσεις που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων το καθεστώς κατανομής του φιλοδωρήματος ισχύουν δύο βασικές αρχές.
Η πρώτη είναι η αρχή της παλαιότητας και η δεύτερη αρχή είναι εκείνη της ειδικότητας. Δηλαδή, όσο παλαιότερο και όσο πιο ειδικευμένος είναι ένας εργαζόμενος σε μία επιχείρηση εστίασης, τόσο μεγαλύτερο είναι το φιλοδώρημά του.
Σε όποια επιχείρηση δεν είναι συμφωνημένη μεταξύ εργοδότη – εργαζομένων η κατανομή των φιλοδωρημάτων, αυτά καταλήγουν στους εργαζομένους που αποφασίζει ο εργοδότης (αν η πληρωμή γίνεται μέσω POS) ή κατά βάση στους σερβιτόρους και τους delivery (αν η πληρωμή γίνεται σε ρευστό).
Ωστόσο, χωρίς μία σαφή κατανομή του φιλοδωρήματος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αδικούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα παρασκευής των φαγητών (πχ μάγειρες) αλλά και στον τομέα καθαριότητας των επιχειρήσεων εστίασης.
Είναι για αυτό το λόγο που συνδικαλιστές στον κλάδο της εστίασης υποστηρίζουν τη δια νόμου κατανομή του φιλοδωρήματος με βάση τις ήδη ισχύουσες αρχές (παλαιότητα, ειδικότητα).