Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Φορολογία: Όλες οι νέες  παρεμβάσεις – Τι θα γίνει με  τη φορολόγηση των επαγγελματιών, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τον ΦΠΑ

Φορολογία: Όλες οι νέες  παρεμβάσεις – Τι θα γίνει με  τη φορολόγηση των επαγγελματιών, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τον ΦΠΑ

Ανοιχτές υποθέσεις στο μέτωπο της φορολογίας περιμένουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), με το που επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μετά από μία «γεμάτη» φορολογική σεζόν, το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ πηγαίνει προς την θερινή ανάπαυλα έχοντας ήδη σημειωμένα στην ατζέντα του σημεία που χρήζουν επανεξέτασης και αλλαγών στην φορολογία των πολιτών.

Έτσι, από το φθινόπωρο και μετά το οικονομικό επιτελείο θα έχει και να εφαρμόσει εξαγγελμένα μέτρα αλλά και να πάρει αποφάσεις για νέες παρεμβάσεις.

Το τεκμαρτό εισόδημα

Πρώτο και σημαντικότερο είναι και εκείνο το οποίο απασχόλησε περισσότερο κατά τους προηγούμενους μήνες και για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει αλλαγές. Αφορά στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με τα όρια του τεκμαρτού εισοδήματος τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ να θεωρούνται, εν πολλοίς, άδικα, καθώς περίπου οι μισοί επαγγελματίες έχουν πιαστεί στην «φάκα» των τεκμηρίων.

Έτσι, η κυβέρνηση, διά στόματος και του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών έχει δεσμευτεί από το φθινόπωρο να διορθώσει τις όποιες αστοχίες, όπου αυτές υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων στις 26 Ιουλίου, να δει τι φόροι θα βγουν και αν υπάρχουν αδικίες λόγω υπερβολικής φορολόγησης, από τον Σεπτέμβριο θα αναλάβει δράση με σημειακές παρεμβάσεις.

Το μέτωπο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ραντεβού για τον Σεπτέμβριο έχει δώσει η κυβέρνηση και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς θέλει να «συμπληρώσει» το πλαίσιο το οποίο νομοθέτησε τον χειμώνα που πέρασε με νέους περιορισμούς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στο χρονικό όριο στις μισθώσεις ακινήτων, η υπέρβαση του οποίου θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Επιπλέον, θα απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος ενώ θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς.

Εξετάζεται επίσης και η παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Πάντως το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να απασχολήσει αρκετά το οικονομικό επιτελείο. Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις για τις περυσινές ρυθμίσεις, και η έκβαση της υπόθεσης εκκρεμεί. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην επιβολή τέλους επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται βραχυχρόνια από νομικά πρόσωπα, ένα τέλος το οποίο από το 2025 καταργείται για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών.

Τα εξαγγελμένα μέτρα για το 2025

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεσμευτεί για μία σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων εφαρμογής από το 2025, μαζί με άλλου τύπου παρεμβάσεις όπως στις εισφορές.

Τα μέτρα αυτά είναι τρία και ήδη κοστολογημένα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

  1. Το πρώτο αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ, που είναι και ένα πολύ παλιό αίτημα της αγοράς.
  2. Κατά δεύτερο, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο από το 2025, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ, έρχεται σε συνέχεια και της έκτακτης εφαρμογής του μέτρου και για το 2024, με κόστος 82 εκατ. ευρώ.
  3. Τέλος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται πως μόλις από 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και στα ροφήματα επέστρεψε στον κανονικό συντελεστή 24%, ενώ αντιστοίχως σε delivery και take away μονιμοποιήθηκε ο μειωμένος συντελεστής 13%, ο οποίος θα ισχύει από εδώ και μπρος.

Τελευταίες ειδήσεις