Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, έκπτωση 4% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Φορολογικές δηλώσεις από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, έκπτωση 4% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Αλλάζουν τα πάντα στις φορολογικές δηλώσεις τόσο όσον αφορά στον χρόνο υποβολής τους όσο και στην έκπτωση φόρου που θα δίνεται στους συνεπείς φορολογούμενους.

Όσοι φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου, ενώ ορίζονται συγκεκριμένοι χρόνοι υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τις ημερομηνίες να είναι στάνταρ.

Όσον αφορά στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυτές θα είναι από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, αλλάζουν τα μπόνους για τους φορολογουμένους.

Έτσι, η έκπτωση φόρου από 3% που ισχύει σήμερα για όσους εξοφλούν τους φόρους τους εφάπαξ και εντός συγκεκριμένων προθεσμιών διαμορφώνονται ως εξής:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ 

Θέσπιση αφορολόγητου θα ισχύει από εδώ και μπρος για τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους, με το οικονομικό επιτελείο να δρομολογεί σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Ως σήμερα η φορολόγηση ίσχυε από το πρώτο ευρώ των φιλοδωρημάτων. Η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα. 

Κανείς στο απυρόβλητο, ούτε ο διοικητής της ΑΑΔΕ

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβή στοιχεία. Η ρύθμιση θα καθιστά υπόλογους για τυχόν καθυστερήσεις ή πλημμελείς εκτελέσεις των καθηκόντων τους και τους προϊσταμένους των δημόσιων φορέων ως φυσικά πρόσωπα, ακόμα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τους λεγόμενους μπλοκάκηδες προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, μετά από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα καταργηθεί και για όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2025.

Αλλάζει πρόσωπο η ΑΑΔΕ 

Τέσσερις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν πρόσωπο στην ΑΑΔΕ ανακοίνωσε επίσης το οικονομικό επιτελείο.

Η ΑΑΔΕ πλέον ακολουθεί μοντέλο άλλων δημοσίων φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, μπαίνοντας σε μία νέα εποχή, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Οι 4 παρεμβάσεις είναι:

  • Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Διοικητή και Συμβουλίου Διοίκησης
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα η δυνατότητα 2ης ανανέωσης θητείας του διοικητή, κάτι που σημαίνει πως ο Γιώργος Πιτσιλής θα συνεχίσει την υπηρεσία και μετά τον Ιανουάριο κατά τον οποίο έληγε η θητεία του
  • Θα επιτρέπονται οι προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα, μία ρύθμιση η οποία έχει εφαρμοστεί σε ΤτΕ, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ
  • Προστίθενται οι θέσεις 3 υποδιοικητών: Ένας για οργάνωση λειτουργιών (που στον ιδιωτικό τομέα ονομάζεται COO), ένας αρμόδιος για τις νομικές υπηρεσίες, και ένας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις