Site icon NewsIT

Φορολογικές δηλώσεις: Δεκαήμερο τροχάδην για 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους

16.07.2024 | 06:46
Φορολογικές δηλώσεις: Δεκαήμερο τροχάδην για 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους

Cropped shot of a businesswoman using a laptop at her desk in a modern office

Δέκα μόλις ημέρες έχουν απομείνει για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και περί το 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν ακόμα καταθέσει το Ε1 τους.

Αυτό δεν σημαίνει πως το σύνολο αυτών των φορολογούμενων αγνοεί τις συστάσεις της ΑΑΔΕ αδιαφορώντας για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου των λογιστών στο newsit.gr, το φετινό νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων έχει διαμορφώσει μία κατάσταση «χάους» για τους φοροτεχνικούς οι οποίοι «τρέχουν και δεν φτάνουν» για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ενώ οι εκκλήσεις τους για παράταση του χρονικού περιθωρίου πέφτουν στο κενό, με το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται αμετακίνητο.

Αναφέρουν επίσης, πως στην ήδη πιεστική συνθήκη, καθώς πρόκειται για το μικρότερο χρονικό διάστημα που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων εδώ και αρκετά χρόνια, ήρθαν να προστεθούν και οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και το βαρίδι εκατοντάδων χιλιάδων τροποποιητικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου, τις περισσότερες φορές με υπαιτιότητα του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος.

Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας στο newsit.gr αναγνώρισαν πως έχουν όντως υπάρξει λάθη, πολλές φορές αυτά προκύπτουν και από καθυστερήσεις αποστολής στοιχείων από φορείς και του δημοσίου, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών των λαθών και παραλείψεων η ΑΑΔΕ τα αντιμετωπίζει και τα επιλύει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η εικόνα των υποβολών φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής

Με βάση τα παραπάνω, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί δέκα ημέρες πριν από την λήξη της διορίας στις 26 Ιουλίου, είναι η εξής:

  • Μέχρι χθες (15.07.2024) έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 4.854.138 δηλώσεις Ε1.
  • Μηδενικές είναι το 47,4% των δηλώσεων.
  • Επιστροφή φόρου και συμψηφισμούς θα λάβει περίπου 1.067.658 φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 227.216.415,90 ευρώ.
  • Το 31,74% των φορολογουμένων (1.534.732  δηλώσεις) βλέπει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο 2,235 δισ. ευρώ ή από 1.426 ευρώ κατά μέσο όρο, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 20% εν συγκρίσει με ένα χρόνο πριν.
  • Χρεωστικές είναι το 31,81% των δηλώσεων, δηλαδή 1.541.101. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 2.261.986.558 ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version