Site icon NewsIT

Φορολογικές δηλώσεις: Σε εγρήγορση ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ για την διόρθωση των λαθών του συστήματος

12.07.2024 | 09:54
Φορολογικές δηλώσεις: Σε εγρήγορση ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ για την διόρθωση των λαθών του συστήματος

Διάσταση απόψεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα των φορολογικών δηλώσεων, καθώς οι μεν λογιστές κάνουν λόγο για μεγάλα και πολλά λάθη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) υποβαθμίζει την σοβαρότητα των προβλημάτων.

Παράγοντες του κλάδου των φοροτεχνικών μιλώντας στο newsit.gr δίνουν την εικόνα ενός… «χάους», καθώς αναφέρουν περιπτώσεις με σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των ποσών της εκκαθάρισης μετά την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο σύστημα στις 2 Ιουλίου και της «χειροκίνητης» τροποποιητικής, ενώ διατυπώνουν και ενστάσεις για το γεγονός πως η αυτόματη υποβολή προηγήθηκε της λήξης της προθεσμίας στις 26 Ιουλίου.

Από την άλλη, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας στο newsit.gr αναγνωρίζουν πως έχουν όντως υπάρξει λάθη, πολλές φορές αυτά προκύπτουν και από καθυστερήσεις αποστολής στοιχείων από φορείς και του δημοσίου, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών των λαθών και παραλείψεων η ΑΑΔΕ τα αντιμετωπίζει και τα επιλύει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το αυτόματο σύστημα είναι μία καινοτομία και πως όλοι αναγνωρίζουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα μπρος για την ελληνική δημόσια και φορολογική διοίκηση.

Συμπληρώνουν πως όταν γίνεται μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν ζητήματα, από την άλλη όμως όταν έχουν υποβληθεί σε μία ημέρα 424.000 φορολογικές δηλώσεις αυτόματα, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική κοινωνία.

Όπως εξηγούν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, για την επιδιόρθωση των λαθών προβλέφθηκε η δυνατότητα της τροποποιητικής δήλωσης, ενώ αναφέρουν πως η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των λογιστών έχει υπάρξει έως τώρα πολύ βοηθητική.

Συμπληρώνουν ακόμα πως το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν είναι ανταγωνιστικό προς τους φοροτεχνικούς, γι’ αυτό και η πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα της τροποποιητικής δήλωσης, ενώ επισημαίνουν πως όταν αυτή προκύπτει ως ανάγκη, χρειάζεται το «μάτι» του λογιστή για την σωστή καταχώρηση των στοιχείων καθώς η αξία της δουλειάς του δεν μπορεί να μειωθεί.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version