Χρηστικά

Φορολογικές δηλώσεις: «Σφίγγει ο κλοιός» με το νέο χρονοδιάγραμμα – Ποιες οι ενστάσεις του φοροτεχνικού κλάδου

Ενστάσεις που αφορούν στη νέα ρύθμιση για το σταθερό και ενιαίο χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου των φοροτεχνικών – λογιστών.

Μιλώντας στο newsit.gr, παράγοντες του φοροτεχνικού κλάδου αναφέρουν πως όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με την επιτυχία ή όχι του μέτρου. Ωστόσο, ο ορισμός του νέου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σταθερά μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Ιουλίου, συνιστά κατ’ ουσία ένα «στένεμα» του διαθέσιμου χρονικού διαστήματος που θα έχουν στην διάθεση τους και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα για να υποβάλλουν την δήλωση εισοδήματος, και κατ’ επέκταση και οι λογιστές για να κάνουν την δουλειά τους.

Όπως εξηγούν, έως τώρα υπήρχε σαφής πρόβλεψη στο άρθρο 67 του νόμου 4172/2013, δηλαδή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), η οποία όριζε πως το χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων για κάθε φορολογικό έτος είναι μεταξύ 1η Φεβρουαρίου και 30 Ιουνίου.

Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις έναρξης και τις παρατάσεις που δίνονταν κάθε χρόνο, η παραπάνω πρόβλεψη σήμαινε πως ο ΚΦΕ αναγνώριζε πως το επαρκές διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το πεντάμηνο. Ωστόσο, η νέα ρύθμιση που φέρνει το οικονομικό επιτελείο μειώνει το χρονοδιάγραμμα κατά ένα μήνα, θεωρώντας δεδομένο πως οι τέσσερις μήνες επαρκούν.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ άλλων ετοιμάζεται να νομοθετήσει την κατάργηση των παρατάσεων, και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας εάν η διαδικασία δεν κινηθεί βάσει σχεδίου ή επανεμφανιστούν προβλήματα και καθυστερήσεις, σαν και αυτά που σημειώθηκαν φέτος, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ολοένα περισσότεροι φορολογούμενοι να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα εάν δεν είναι εντάξει με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εντός των οριζόμενων προθεσμιών.

Ένα άλλο σημείο που θίγουν από την επαγγελματική τους σκοπιά οι ίδιοι παράγοντες, είναι πως η δουλειά του λογιστή δεν αφορά μόνο την περίοδο υποβολής δηλώσεων εισοδήματος, αλλά είναι κατ’ ουσία ένα 12μηνο συνεχούς συγκέντρωσης στοιχείων και δηλώσεων κάθε είδους, τα οποία και απαιτούνται λόγω ενός δαιδαλώδους γραφειοκρατικού πλαισίου πάμπολων φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, myData κ.ο.κ.), που ειδικά για τις επιχειρήσεις απαιτούν «τρέξιμο» καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Έτσι, κάθε χρόνο η περίοδος φορολογικών δηλώσεων έρχεται να προσθέσει επιπλέον πίεση σε ένα ήδη πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, και η «συρρίκνωση» του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ο «συγχρονισμός» μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων αναπόφευκτα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους λογιστές αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα