Σάββατο, 20 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για 1,2 εκατ. φορολογούμενους, ποιοι θα γλυτώσουν το πρόστιμο

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για 1,2 εκατ. φορολογούμενους, ποιοι θα γλυτώσουν το πρόστιμο

Η «εβδομάδα της κρίσης» ξεκινά την Δευτέρα (22.07.2024) για 1,2 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς στις 26 του μηνός λήγει η προθεσμία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και το οικονομικό επιτελείο δεν υποχωρεί στις εκκλήσεις λογιστών και φοροτεχνικών για παράταση.

Συνολικά, με στοιχεία της Παρασκευής (19.07.2024), έχουν υποβληθεί 5.309.978 φορολογικές δηλώσεις από 6.550.000 υπόχρεους, που σημαίνει πως περίπου 1.240.000 φορολογούμενοι δεν έχουν τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Τι προβλέπεται για όσους δεν συμμορφωθούν;

Ο νόμος προβλέπει ακόμα και πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες», αν και ταυτόχρονα προβλέπει παραθυράκια για να την γλιτώσουν όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, εάν από την αρχική δήλωση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή ενώ από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη προβλέπει για να επιβαρυνθούν με πρόστιμα όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως εκ τούτου, κανένα πρόστιμο δεν υποβάλλεται όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Συνολικά, έως τώρα το 47,02% του συνόλου των δηλώσεων αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, δηλαδή περί τα 2.496.751. Αθροιστικά, το χρεωστικό υπόλοιπο των εκκαθαρίσεων ανέρχεται σε 2.751.740.482 ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενο ξεπερνά τα 1.102 ευρώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις