Site icon NewsIT
06:36 | 29.11.24

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέοι όροι για τη Golden Visa – Ποιοι δικαιούνται την «χρυσή» άδεια διαμονής

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέοι όροι για τη Golden Visa – Ποιοι δικαιούνται την «χρυσή» άδεια διαμονής
Κώστας Αποστολόπουλος

Νέες δυνατότητες χορήγησης της Golden Visa φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνδέει την παροχή της Golden Visa με τα μέτρα κινητροδότησης επενδύσεων και ιδιαίτερα με τον στόχο ανάπτυξης του οικοσυστήματος των startups.

Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι του ΥΠΟΙΚ παρεμβαίνουν στον Κώδικα Μετανάστευσης με γνώμονα την νομοθετική πρόβλεψη χορήγησης της ειδικής άδειας διαμονής τύπου B.6 σε όσους επενδύουν σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιοι είναι οι όροι για την χορήγηση Golden Visa σε επενδυτές

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ο νέος νόμος προβλέπει τους όρους που κάποιος επενδυτής μπορεί να διατηρήσει την Golden Visa του σε περίπτωση πτώχευσης ή εταιρικού μετασχηματισμού, εάν και εφόσον προβεί σε νέα επένδυση εντός 12 μηνών, ενώ στον αντίποδα προβλέπει κυρώσεις στις περιπτώσεις εκείνες που γίνουν πρόωρες μεταβιβάσεις μεριδίων επί της επιχείρησης που πραγματοποιείται η επένδυση.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση νέας άδειας διαμονής τύπου Golden Visa, αυτή αφορά επενδυτές που θα επενδύσουν κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ σε startups που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων εταιρείες.

Πέραν τούτου, η εν λόγω επένδυση οφείλει να οδηγεί σε απόκτηση μετοχών ή μεριδίων έως 33% του μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου της επιχείρησης.

Ακόμα, θα πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων θέσεων εργασίας κατά το πρώτο έτος της επένδυσης, οι οποίες θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διατηρηθούν για πέντε χρόνια, χωρίς μάλιστα να υπάρξει απώλεια καμίας εκ των υπαρχουσών θέσεων.

Βασική προαπαιτούμενο για να αιτηθεί ο επενδυτής την χορήγηση της Golden Visa είναι, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η πληρωμή παραβόλου 2.500 ευρώ, το οποίο ακόμα και αν απορριφθεί η αίτηση, δεν επιστρέφεται.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει πως αν η επένδυση πραγματοποιείται από νομικό πρόσωπο, η άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών χορηγείται ως εξής:

  1. Για επένδυση που πραγματοποιείται από ημεδαπό νομικό πρόσωπο, δύναται να χορηγηθεί άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτη τρίτης χώρας, εφόσον κατέχει το σύνολο των εταιρικών του μεριδίων,
  2. για επένδυση που πραγματοποιείται από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, δύναται να χορηγηθεί άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε μέχρι 3, αναλόγως του ύψους της επένδυσης, πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν ποσοστό 33% τουλάχιστον του κεφαλαίου του αλλοδαπού νομικού προσώπου.

Τέλος, επισημαίνεται πως η επένδυση πραγματοποιείται με κεφάλαια, τα οποία εμβάζονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για τους σκοπούς της επένδυσης από πολίτη τρίτης χώρας. Εντολείς του εμβάσματος δύνανται να είναι ο σύζυγος ή το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού του επενδυτή.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version