Αποφασισμένη να μειώσει το «κενό ΦΠΑ» είναι η ΑΑΔΕ, αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό της με κεντρικό άξονα τους αποτελεσματικότερους φορολογικούς ελέγχους.
Η ΑΑΔΕ βάζει στο επίκεντρο την πάταξη φοροδιαφυγής και της απάτης στο ΦΠΑ που, μεταξύ άλλων παραγόντων, ενισχύει το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τα πόσα που χάνει το ελληνικό δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν το «κενό ΦΠΑ», από το 23% το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει να το περιορίσει περαιτέρω μέσα στο 2024, μειώνοντας το στο 15%, ενώ έως το 2026-2027 ο στόχος είναι να φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ περί το 9%.
Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει να «πατήσουν γκάζι» οι φορολογικοί έλεγχοι με 885 υποθέσεις να αφορούν σε έρευνες καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.
Μάλιστα, από φέτος οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από τις ειδικές μονάδες κρούσης, εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, και έχοντας στην διάθεση τους όλα τα στοιχεία των ελεγχομένων, ενώ με το σύστημα «έλεγχος live» θα είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, για την διευκόλυνση και την επιτάχυνση του ελέγχου.
Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει επίσης και η διεύρυνση των ψηφιακών συναλλαγών τις οποίες συστηματικά προωθεί νομοθετώντας το υπουργείο Οικονομικών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων κ.