Δευτέρα, 19 Αυγ.
27oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Όλες οι παρατάσεις και διευκολύνσεις της ΑΑΔΕ προς τους πληγέντες ιδιώτες και επιχειρήσεις

Φωτιά στην Αττική: Όλες οι παρατάσεις και διευκολύνσεις της ΑΑΔΕ προς τους πληγέντες ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η ανυπολόγιστη καταστροφή από τις φωτιές στην Βορειοανατολική Αττική δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων των πληγέντων προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Έτσι, με αποφάσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται μια σειρά από προθεσμίες για τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις ΦΠΑ, οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και οι δόσεις πληρωμών της φορολογίας εισοδήματος.

Δόσεις και οφειλές

Σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες καταβολής φορολογικών οφειλών οι οποίες λήγουν ή έληξαν από τις 11 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ τις παρατείνει όλες για τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Η παράταση αφορά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα στις πληγείσες περιοχές αν και εφόσον έχει πιστοποιηθεί ότι υπέστησαν ζημιές.

Την ίδια στιγμή οι δόσεις ρυθμίσεων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11 Αυγούστου μέχρι και 12 Φεβρουαρίου 2025 παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης με την πρώτη δόση της ρύθμισης να καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης ενώ οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας.

Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Τέλος, με απόφαση της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2025 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών την 11η Αυγούστου 2024.

Μέτρα φορολογικής «ανακούφισης» των επιχειρήσεων

Παρούσα είναι η ΑΑΔΕ και σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση των πληγεισών επιχειρήσεων. Έτσι, αποφασίστηκε η παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής ήταν στις 26 Αυγούστου, για εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές.

Παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου θα λάβουν οι εν λόγω επιχειρήσεις και για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η διορία έληγε στις 30 Αυγούστου και η προθεσμία καταβολής του φόρου που προκύπτει από αυτές μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία αποτελεί και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Τέλος, μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και των λοιπών εμμέσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 11 Αυγούστου 2024 έως 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις