Site icon NewsIT

Φωτιά στην Αττική: Πως να υποβάλλετε αίτηση αποζημίωσης στην «Κρατική Αρωγή» – Αναλυτικός οδηγός

21.08.2024 | 09:36
Φωτιά στην Αττική: Πως να υποβάλλετε αίτηση αποζημίωσης στην «Κρατική Αρωγή» – Αναλυτικός οδηγός

Άνοιξε χθες (20.08.24) η πλατφόρμα της «Κρατικής Αρωγής» για την υποβολή αιτήσεων για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τις φωτιές της 10ης – 11ης Αυγούστου 2024 στη Βορειοανατολική Αττική.

Οι αιτήσεις από τους πληγέντες των φωτιών στην Αττική μπορούν να υποβληθούν, με τη χρήση των κωδικών taxis, στον ιστότοπο της «Κρατικής Αρωγής» έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν:

  • τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, καθώς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β’ 4744/19.08.2024).
  • τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β΄ 4743/19.08.2024).

Για την καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία λειτουργεί με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων έως και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές:

  • των Δήμων Βριλησσίων,  Χαλανδρίου, Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Οι περιοχές αυτές επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Τα αρχικά μέτρα στήριξης είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

2. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για κατοικίες και κτίρια

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, ή σε 5.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.

Oδηγός υποβολής αιτήσεων

Παράλληλα στον ιστότοπο της «Κρατικής Αρωγής» έχει δημοσιευθεί αναλυτικός οδηγός υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με αυτόν:

  • Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα της Αρωγής πραγματοποιείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων επιλέγοντας διαδοχικά Λοιπές Υπηρεσίες από το μενού Ψηφιακές υπηρεσίες myAADE στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και εν συνεχεία από το μενού επιλέγετε Αρωγή.
  • Μετά την είσοδο στην σελίδα της Αρωγής, για να προχωρήσετε στην υποβολή νέας Αίτησης, πρέπει να επιλέξετε Είσοδος στην εφαρμογή, εν συνεχεία να καταχωρήσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και στη νέα σελίδα να επιλέξετε Υποβολή Αίτησης.
  • Με την επιτυχή είσοδο, κατευθύνεστε στην επόμενη οθόνη όπου εμφανίζονται τα στοιχεία Μητρώου σας καθώς και τα στοιχεία τυχόν προηγούμενων αιτήσεων Αρωγής που έχετε υποβάλει. Εν συνεχεία, στο πεδίο Υποβολές Αιτήσεων Αρωγής επιλέγετε διαδοχικά το κουμπί Νέα Αίτηση, στη λίστα Πυρόπληκτοι Αυγούστου 2024 και τέλος Δημιουργία Αίτησης. Σε αυτό το σημείο υπάρχει η δυνατότητα αναίρεσης της Αίτησης που έχετε ξεκινήσει.
  • Για κάθε Αίτηση, επιλέγοντας Προβολή Αίτησης, έχετε την εικόνα της και από το κουμπί Επιλογές, μπορείτε να περιηγηθείτε στο ιστορικό των Αιτήσεών σας καθώς και να προβείτε σε αποθήκευση, διαγραφή, υποβολή και εκτύπωσή τους. Παρακάτω, εμφανίζονται 4 καρτέλες. Επιλέγοντας την πρώτη, Στεγαστική συνδρομή, βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων (ΑΤΑΚ, Περιγραφικά Στοιχεία, Κατηγορία, Εμπράγματο Δικαίωμα, Ποσοστό Συνιδιοκτησίας) και καλείστε να συμπληρώσετε την Έκταση Βλάβης και το Είδος Χρήσης (πχ. ιδιοκτησία, μίσθωση). Με βάση αυτά, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το Δικαιούμενο Ποσό της ενίσχυσης, βάσει των σχετικών Αποφάσεων. Επιπλέον, ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δηλώνετε, προκύπτει αυτόματα και η τυχόν απαλλαγή για τα ακίνητα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει και η επισύναψη των δικαιολογητικών (Επισύναψη Αρχείου) που προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις.
  • Στη δεύτερη καρτέλα Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ, συμπληρώνετε την έκταση της βλάβης για τα λοιπά ακίνητα σας (βάσει του Ε9) και τα οποία δεν εμφανίστηκαν στην καρτέλα Στεγαστική Συνδρομή. Η πλατφόρμα σας ενημερώνει αυτόματα αν δικαιούστε ή όχι απαλλαγή και γι’ αυτά.
  • Στην τελευταία καρτέλα, «Υποβολή Αίτησης», βλέπετε συγκεντρωτικά την εικόνα της αίτησής σας, το συνολικό ποσό πρώτης Αρωγής που δικαιούστε.
  • Αφού ελέγξετε τα στοιχεία του συγκεντρωτικού πίνακα, μπορείτε να προχωρήσετε στην οριστική υποβολή της αίτησής σας πατώντας το κουμπί Υποβολή Αίτησης.
  • Υποβάλλοντας την Αίτηση, παράγεται ψηφιακό αρχείο με QR code, το οποίο επιτρέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της Αίτησης, την αποθήκευση και εκτύπωσή της.

Γενικές Πληροφορίες

Πριν την οριστική υποβολή της Αίτησής σημειώστε ότι:

  • Σε κάθε Καρτέλα, πριν προχωρήσετε στην υποβολή, διαβάστε προσεχτικά τις Οδηγίες συμπλήρωσης. Επίσης, αν το κρίνετε αναγκαίο, για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις Αποφάσεις οι οποίες αφορούν την Αίτησή σας.
  • Για την επιτυχή υποβολή της Αίτησής σας, είναι απαραίτητο σε κάθε μία από τις Καρτέλες, να επιλεγούν τα πεδία της Υπεύθυνης Δήλωσης και της Συναίνεσης

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

Η ενίσχυση πρώτης αρωγής συμψηφίζεται με το τελικό καλυπτόμενο δικαιούμενο ποσό της προκαταβολής ή της επιχορήγησης του ν.4797/2021, κατά περίπτωση, όπως αυτό θα καθοριστεί μετά την υποβολή σχετικού φακέλου, την εκτίμηση των ζημιών και τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Σε περίπτωση που το τελικό καλυπτόμενο ποσό της επιχορήγησης του ν.4797/2021 είναι μικρότερο από το ποσό που χορηγήθηκε ως πρώτη αρωγή τότε το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Σε περίπτωση:

  • ψευδούς δήλωσης
  • που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της ΠΝΠ και των σχετικών ΚΥΑ
  • που δεν υποβληθεί αίτηση και φάκελος για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ή για επιχορήγηση για αποκατάσταση ζημιών, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή
  • που ο λαβών δεν κριθεί δικαιούχος δωρεάν κρατικής αρωγής στεγαστικής συνδρομής ή επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών, μετά την εξέταση του φακέλου και τον έλεγχο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και κανονιστικές πράξεις, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Εφόσον ο αιτών είναι επιχείρηση, το προς επιστροφή υπερβάλλον ή συνολικό ποσό χορηγηθείσας ενίσχυσης, επιστρέφεται εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το σκοπό του συμψηφισμού και του ελέγχου η ΑΑΔΕ διαβιβάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Υπουργείων και Περιφερειών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version