Τετάρτη, 14 Αυγ.
34oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Τι είναι και πως λειτουργεί ο μηχανισμός «Κρατική Αρωγή» για τους πληγέντες

Φωτιά στην Αττική: Τι είναι και πως λειτουργεί ο μηχανισμός «Κρατική Αρωγή» για τους πληγέντες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική θα παίξει ο μηχανισμός της «Κρατικής Αρωγής».

Σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε σήμερα (13.08.24) το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την οικονομική στήριξη των πληγέντων, αυτά που θα περάσουν από την «Κρατική Αρωγή» είναι τα εξής: Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής (5.000 – 10.000 ευρώ), παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων (δωρεάν κρατική αρωγή 80% και άτοκο δάνειο 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης (300 – 500 ευρώ), πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις (2.000 – 4.000 ευρώ), προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός της «Κρατικής Αρωγής» είναι ήδη σε λειτουργία, αλλά ενεργοποιείται για τους δικαιούχους ανάλογα με το αν σημειώνεται κάποια φυσική καταστροφή, όπως πλημμύρα, πυρκαγιά κλπ. Έτσι θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες για τους πληγέντες της ΒΑ Αττικής. 

Το σύνολο των μέτρων και των παρεμβάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές συγκεντρώνεται στη σελίδα της «Κρατικής Αρωγής».

Μπορεί κανείς να αναζητήσει το νομικό πλαίσιο ανά κατηγορία δικαιούχου που έχει πληγεί (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες), να ενημερωθεί αναλυτικά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής ξεχωριστά, να πληροφορηθεί για τις διαδικασίες ένταξης στο πλαίσιο προστασίας της κρατικής αρωγής, για τις δυνατότητες συνεισφοράς στους πληγέντες και για τα σχέδια ανασυγκρότησης κάθε πληγείσας περιοχής, καθώς και να ενημερωθεί για τα πιο πρόσφατα νέα στο πεδίο της κρατικής αρωγής.

Οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης οικοσκευής, έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και απαλλαγής ΕΝΦΙΑ κλπ. γίνεται με είσοδο στη σχετική πλατφόρμα.

Έπειτα, οι ενδιαφερόμενοι κάνουν κλικ στο σημείο αναφέρει την λέξη «επιδόματα» και έπειτα εκεί που λέει «Κρατική Αρωγή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές».

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxis. Έπειτα, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να κάνουν αίτηση για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και για την Οικοσκευή μισθωτή. Επίσης, η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό χρήσης της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για ερωτήματα που αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης της Κρατικής Αρωγής, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του ΥΠΟΙΚ στον αριθμό 213 133 1300 και για γραπτά ερωτήματα αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της αρωγής στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoarogi@civilprotection.gr.

Για θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή καλέστε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο 213 162 1000.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις