Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΦΠΑ – Επιχειρήσεις: Τίτλοι τέλους για τα όρια απόκλισης 30% στις δηλώσεις

ΦΠΑ – Επιχειρήσεις: Τίτλοι τέλους για τα όρια απόκλισης 30% στις δηλώσεις

Αυλαία πέφτει στα επιτρεπτά περιθώρια απόκλισης ανάμεσα στα δεδομένα των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων και στα καταγεγραμμένα στο myData, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται, πως μόλις τον Φεβρουάριο του 2024 το οικονομικό επιτελείο με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, είχε θεσπιστεί όριο απόκλισης έως 30% στα στοιχεία των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και σε αυτά που έχουν καταγραφεί από myDATA από τις επιχειρήσεις.

Έτσι, με τη νέα απόφαση, πλέον αυτό το περιθώριο μειώνεται σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου του 2025, όταν και θα εξαλειφθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι προσυμπληρωμένες με βάση «κλειδωμένα» στοιχεία από το myDATA, και αφορούν σε προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων και συναφών φόρων στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ.

Ας σημειωθεί, πως η εν λόγω απόφαση για την προσυμπλήρωση είχε παρθεί στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στη φοροδιαφυγή με το ΥΠΟΙΚ να φιλοδοξεί πως θα μπει εμπόδιο στις εικονικές δαπάνες και στα αναληθή και τεχνητά διογκωμένα έξοδα, και μικρότερο από το κανονικά έσοδα.

Έτσι, προστέθηκε η υπηρεσία της πλατφόρμας myDATA με τίτλο «Ανάλυση για Προσυμπλήρωση ΦΠΑ», και δόθηκε, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου ένα περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών) έως 30%, σε σχέση με τα εμφανιζόμενα στο myDATA και προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ.

Τώρα, το οικονομικό επιτελείο κρίνει πως η ανωτέρω πρόβλεψη έχει ολοκληρώσει τον ρόλο της, και αποσύρεται, καθώς προχωρά και τελειοποιείται η πλήρης ψηφιακή μεταρρύθμιση του myDATA.

Έτσι, το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων και τελικά κατάργησης των ορίων απόκλισης, είναι:

  • Από την 01.01.2024 έως και την 30.06.2024 παρέμενε σε ισχύ ποσοστό απόκλισης σε 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  • Από την 01.07.2024 έως και την 30.09.2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  • Από την 01.10.2024 έως και την 31.12.2024 σε 0% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 5% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  • Από την 01.01.2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις