Χρηστικά

ΦΠΑ: Πώς αλλάζει το τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη νέα οδηγία της ΕΕ

Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας επί νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων για τον ΦΠΑ συνεδριάζει, μεταξύ άλλων, αύριο (05.11.2024) το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εξέλιξη που θα αλλάξει το τοπίο για τις δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην χώρα μας, από 1η Ιανουαρίου 2025.

Ουσιαστικά, αποτελεί ενσωμάτωση νέων τροποποιήσεων σχετικής οδηγίας της ΕΕ (2006/112/ΕΚ) στις εθνικές νομοθεσίες, με βάση τις οποίες αλλάζει το καθεστώς που αφορά στον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αποσκοπούν στο να μειώσουν το διοικητικό φόρτο και να διευκολύνουν τις φορολογικές διαδικασίες που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να αναπτύξουν το διασυνοριακό εμπόριό τους. Το παραπάνω απαιτεί την αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τις επιχειρήσεις και εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον ΦΠΑ. Αναλυτικά, τα μέτρα απλούστευσης για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι ΥΠΟΙΚ, είναι:

  • Ως «μικρές» επιχειρήσεις θα ορίζονται πλέον όλες εκείνες των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης στην ενιαία αγορά δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
  • Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται και η δυνατότητα εξαιρέσεων για επιχειρήσεις για κράτη μέλη με βάση το ιδιαίτερο οικονομικό και νομικό τους πλαίσιο. Η απαλλαγή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της ΕΕ, είτε είναι εγκατεστημένες είτε όχι στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούν παραδόσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Για κάθε μικρή επιχείρηση που μπορεί να επωφεληθεί της εξαίρεσης σε κράτος μέλος όπου δεν είναι εγκατεστημένη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

(i) ο ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρησης σε αυτό το κράτος μέλος πρέπει να είναι χαμηλότερος από το όριο εξαίρεσης που ισχύει εκεί, και

(ii) ο συνολικός κύκλος εργασιών του στην ενιαία αγορά (ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 100.000 ευρώ.

  • Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τις μικρές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της εξαίρεσης των ΜμΕ των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το όριο απαλλαγής σε ένα δεδομένο έτος.

Σημειώνεται, πως εφόσον υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ECOFIN, θα πρέπει τα κράτη-μέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 να δημοσιεύσουν τις εν λόγω διατάξεις, έτσι ώστε να ισχύσουν οι μεταβολές που προβλέπει η οδηγία από 1η Ιανουαρίου 2025.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων