Χρηστικά

ΦΠΑ: Πώς θα επιδρούσε η μείωση των συντελεστών στον πληθωρισμό

Μόνο βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα το μέτρο

Απαντήσεις σχετικά με την επίδραση μιας ενδεχόμενης μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ δίνει στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Παραθέτοντας διεθνείς εμπειρίες αλλά και σχετική βιβλιογραφία, η ΤτΕ σημειώνει πως σε βραχυχρόνιο επίπεδο η επίδραση στον πληθωρισμό από μια προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ είναι η μείωση του επιπέδου των τιμών.

Ωστόσο, δευτερογενώς βλέπει πως αυτή η αρχική μείωση εν μέρει ακυρώνεται, καθώς η εφαρμογή του μέτρου ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα αύξηση του προϊόντος μέσω της κατανάλωσης καθώς και του πληθωρισμού.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε συνθήκες τέλειου ανταγωνισμού, η γενικευμένη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον αφορά και το κόστος των εισροών παραγωγής, αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες των οικονομικών κλάδων, με αποτέλεσμα αύξηση της παραγωγής και μείωση των τιμών.

Αντίθετα, υπό συνθήκες ατελούς ανταγωνισμού όπως είναι ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές συνθήκες στις αγορές, η πτώση του κόστους παραγωγής μαζί με τις μειώσεις των τιμών καταναλωτή (λόγω μείωσης του ΦΠΑ) ενδέχεται να εσωτερικευθούν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και να συνοδευθούν από μειώσεις του επιπέδου παραγωγής.

Συμπερασματικά, η ΤτΕ αναφέρει πως σε μια τέτοια περίπτωση, περιορίζεται η μετακύλιση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές λιανικής, ο πληθωρισμός διατηρείται και εν τέλει μειώνεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα