Χρηστικά

ΦΠΑ: Στο στόχαστρο οι απάτες στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Διευκρινιστική εγκύκλιο δημοσίευσε την Δευτέρα (08.07.2024) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σχετικά με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές πληρωμές, η Κομισιόν έχει προωθήσει τη δημιουργία του CESOP με τους νέους κανόνες να ισχύουν τυπικά από 1η Ιανουαρίου 2024 και την ψηφιακή εφαρμογή να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο.

Το CESOP είναι ένα διασυνοριακό ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για πληρωμές που ενοποιεί όλα τα εθνικά συστήματα τα οποία διαβιβάζουν στοιχεία πληρωμών. Και αυτό, γιατί καθώς οι τελικοί καταναλωτές στα κράτη μέλη όπου οφείλεται ο ΦΠΑ δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, εντούτοις απαιτείται ο εντοπισμός και ο έλεγχος των επιχειρήσεων που ακολουθούν παράτυπες πρακτικές στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο έτσι ώστε να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τον ΦΠΑ.

Έτσι, το σύστημα CESOP συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες διασυνοριακών πληρωμών, τις οποίες στέλνουν οι εθνικές φορολογικές αρχές. Σε αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες οι αρχές συλλέγουν από τους παρόχους πληρωμών, συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτοποίηση του παραλήπτη ή δικαιούχου της διασυνοριακής πληρωμής μαζί με λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία, το ποσό και το κράτος μέλος προέλευσης της πληρωμής.

Πρακτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό σημαίνει πως η ΑΑΔΕ συλλέγει από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών τις πληροφορίες για τους δικαιούχους και τις πληρωμές το αργότερο έως το τέλος του μήνα που έπεται του ημερολογιακού τριμήνου το οποίο αφορούν οι πληροφορίες, μέσω ενός τυποποιημένου ηλεκτρονικού εντύπου.

Στη συνέχεια τις διαβιβάζει στο CESOP το αργότερο τη δέκατη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται του ημερολογιακού τριμήνου το οποίο αφορούν οι πληροφορίες.

Το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα συγκεντρώνει και αναλύει αυτά τα στοιχεία, εντοπίζοντας τυχόν δόλιες πρακτικές σε σχέση με τον ΦΠΑ, ενώ μπορεί να τα διατηρεί έως και για 5 χρόνια.

Επί του πρακτέου, οι υπόχρεοι υποβολής στοιχείων έχουν πάρει παράταση για τα αρχεία α΄ τριμήνου 2024 έως 2 Μαΐου 2024.

Τι κοστίζουν οι απάτες στον ΦΠΑ στην Ελλάδα

Ο συντονισμός της χώρας μας με το ευρωπαϊκό σύστημα έχει ως στόχο να βάλει τέλος σε ένα φαινόμενο το οποίο κοστίζει ακριβά στα φορολογικά έσοδα της.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι διασυνοριακές απάτες τύπου καρουζέλ ή Missing Trader κοστίζουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, περίπου 140 δισ. ευρώ και πάνω από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ ενώ αναλογικά έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τι σημαίνει όμως απάτη τύπου καρουζέλ; Σημαίνει πως μια σειρά από εταιρείες σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ συναλλάσσονται μεταξύ τους πωλώντας και αγοράζοντας εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ, από προμηθευτή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Συνηθέστερα η εταιρεία που εισάγει τα αγαθά, δεν πληρώνει τον ΦΠΑ στην χώρα της έδρας της μετακυλώντας το κόστος στον επόμενο αγοραστή, και αυτός στον επόμενο κ.ο.κ.

Ωστόσο, σε αυτό το γαϊτανάκι του ΦΠΑ, μία από τις εταιρείες της ακολουθίας «εξαφανίζεται» αμέσως μετά την συναλλαγή καθιστώντας την είσπραξη του φόρου ανέφικτη. Μάλιστα, αυτό το είδος απάτης συμβαίνει πολύ γρήγορα και οι απατεώνες εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα