Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

ΦΠΑ στον καφέ: Απλησίαστες οι καφετέριες – Αύξηση κατά 11% από 1η Ιουλίου 2024

ΦΠΑ στον καφέ: Απλησίαστες οι καφετέριες – Αύξηση κατά 11% από 1η Ιουλίου 2024

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την οποία αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ από 1η Ιουλίου 2024 θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν «χρυσάφι» επιβαρυμένοι με τον κανονικό συντελεστή 24%.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η μονιμοποίηση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ για τα ταξί και τον καφέ.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει πως ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά μόνο στον καφέ που καταναλώνεται εκτός καταστήματος με τις μεθόδους του take away και του delivery, δηλαδή «στο χέρι».

Στις περιπτώσεις εκείνες που θα κάτσουμε σε κατάστημα εστίασης και θα σερβιριστούμε σε γυάλινο ποτήρι, ο συντελεστής του ΦΠΑ θα ανέρχεται σε 24% από 13% που είναι σήμερα, δηλαδή μία έξτρα επιβάρυνση 11%.

Όπως αναλυτικά επισημαίνει η ΑΑΔΕ, από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Αντίθετα, εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις