Πέμπτη, 29 Αυγ.
27oC Αθήνα

ΦΠΑ: Τελειώνει ο χρόνος των ελευθέρων επαγγελματιών για τις δηλώσεις Ιουλίου – Σε 10% στα έσοδα και 20% στα έξοδα το ισχύον όριο απόκλισης

ΦΠΑ: Τελειώνει ο χρόνος των ελευθέρων επαγγελματιών για τις δηλώσεις Ιουλίου – Σε 10% στα έσοδα και 20% στα έξοδα το ισχύον όριο απόκλισης

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την δήλωση ΦΠΑ του μηνός Ιουλίου.

Και αυτό γιατί οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα ή το τρίμηνο αναφοράς, για τους ελευθέρους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Γ’ ή Β΄ κατηγορίας αντίστοιχα.

Όπως ισχύει από το 2022 και εφεξής, στις δηλώσεις ΦΠΑ εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι κωδικοί με ποσά βάσει των όσων έχει δηλώσει στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ ο επαγγελματίας.

Τι αλλάζει με τα όρια απόκλισης στις δηλώσεις ΦΠΑ

Μάλιστα, για τις δηλώσεις του ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα από 01.07.2024 έως 30.09.2024, ισχύουν όρια ανεκτής απόκλισης στα όσα έχουν δηλώσει οι υπόχρεοι, 10% στα έσοδα και 20% στα έξοδα, στο πλαίσιο της μεταβατικής απομείωσής των ορίων μέχρι τον μηδενισμό τους.

Όπως έχουν εξαγγείλει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από 1 Ιανουαρίου 2025 τα όρια ανεκτών αποκλίσεων μηδενίζονται εντελώς, μετά από την σταδιακή μείωση τους η οποία ξεκίνησε από την αρχή του 2024. Στην επόμενη, και τελευταία, φάση της διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο 2024, τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, θα είναι 0% στα έσοδα και 5% στα έξοδα.

Ουσιαστικά, μετά από τον μηδενισμό των ορίων τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και με βάση αυτά θα φορολογούνται, καθώς ο υπόχρεος της δήλωσης δεν θα έχει την δυνατότητα να «πειράξει» τα έξοδα του, παρά μόνο, αν το επιθυμεί και προκύπτει ανάγκη, να αυξήσει τα έσοδα του.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στα πλαίσια της στρατηγικής αντιμετώπισης τους από την κυβέρνηση, η οποία ήδη αποδίδει καρπούς καθώς έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία. 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις