Χρηστικά

Γενικός Γραμματέας Εμπορίου για ακρίβεια: «Οι φήμες για επικείμενες ανατιμήσεις δεν είναι αθώες»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στον σταθμό Αθήνα 9,84 για την ακρίβεια και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σημαντικών ανατιμήσεων μέσα στον Σεπτέμβριο στα τρόφιμα αλλά και σε μια σειρά προϊόντων.

Μάλιστα, συνέστησε στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην επηρεάζονται από την σχετική φημολογία για ανατιμήσεις καθώς, όπως σημείωσε, τέτοιου είδους σενάρια προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου κάποιοι να αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού πυροδοτώντας περαιτέρω την ακρίβεια.

Οι φήμες για επικείμενες ανατιμήσεις δεν είναι αθώες

«Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές στο μέλλον. Οι φήμες για ανατιμήσεις που έρχονται, δεν είναι αθώες. Εκείνοι που τις δημιουργούν και τις διακινούν δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις απέναντι στους καταναλωτές. Ουσιαστικά, παίζουν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας εις βάρος τους. Επομένως, οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεχτικοί απέναντι σε αυτή την παραφιλολογία», τόνισε ο ΓΓ.

Μας προβληματίζει η αύξηση των τιμών

Παράλληλα, ο κ. Αναγνωστόπουλος παραδέχτηκε πως το υπουργείο προβληματίζεται από την αύξηση των τιμών.

«Οι τιμές έχουν αυξηθεί, όχι μόνο στα καθημερινά προϊόντα, αλλά και σε υπηρεσίες, ενοίκια κλπ, και παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αποτελεί ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, μας προβληματίζει όλους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φέτος η εστίαση πάει καλύτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά. Οι τζίροι είναι οι μεγαλύτεροι των τελευταίων ετών. Η γενική εικόνα κυρίως στις περισσότερες τουριστικές περιοχές είναι πολύ καλή. Πλέον, η τουριστική σεζόν ξεκινάει από τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο και φέτος η χώρα μας καταγράφει τα μεγαλύτερα τουριστικά ρεύματα των τελευταίων ετών. Όμως, ο υπερτουρισμός έχει και τα κακά του. Προφανώς αυξάνει και τις τιμές και γι’ αυτο σε κάποιες περιοχές σημειώνονται φέτος μικρότερες πληρότητες, γεγονός που θα πρέπει να παραδειγματίσει όλους ώστε να προσέξουν . Το τουριστικό προϊόν γιατί δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά και προσιτές τιμές», επεσήμανε.

Μειώσεις τιμών σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων

«Αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός των τροφίμων κυμαίνεται γύρω στο 2,2% και οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση των τιμών του ελαιολάδου κατά 57% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, λόγω της ανόδου ς των διεθνών τιμών του κακάο, υπάρχει σημαντική αύξηση στις σοκολάτες και στα προϊόντα σοκολάτας γύρω στο 17% καθώς και αύξηση 15% στους χυμούς φρούτων. Ωστόσο, υπάρχουν μειώσεις τιμών σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η τιμή του ρυζιού μειώθηκε φέτος κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, στο αλεύρι και στα δημητριακά κατά 9% , στο νωπό γάλα 2,5% , στο εβαπορέ 8,5 %, στη ζάχαρη 19% ενώ, σε σχέση με πέρυσι, τα παγωτά είναι φθηνότερα κατά 2%», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τα μέτρα που λάβαμε δημιούργησαν ευνοϊκές επιδράσεις στην οικονομία

Ωστόσο, τόνισε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο και που ουσιαστικά απαγορεύουν την ταυτόχρονη παρουσία προσφορών και εκπτώσεων όταν έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις, έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές επιδράσεις στην οικονομία. Όταν πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα, ο πληθωρισμός των τροφίμων και των βασικών καταναλωτικών προϊόντων ήταν γύρω στο 9% και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 2%. Οι ανατιμήσεις στους τιμοκαταλόγους που βλέπουμε φέτος σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, είναι ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι σταθεροποιείται η οικονομία και ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν λειτουργήσει. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι τιμές και να μην παραμείνουν αδικαιολόγητα ψηλά».

Αυστηροί έλεγχοι για τα σχολικά είδη

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των σχολικών ειδών τα οποία όμως ελέγχονται για το περιθώριο της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και να προστατευτεί ο καταναλωτής».

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα