Χρηστικά

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Περικοπές λειτουργικών δαπανών, κινητικότητα και αξιολόγηση στο Δημόσιο

Ποια είναι τα «δώρα» που αναμένει για το νέο έτος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και πώς θα επιτευχθούν

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει βελτιωμένα μεγέθη, αν και περαιτέρω πρόοδος θα μπορούσε να συντελεστεί, με την προσοχή να πέφτει για άλλη μια φορά στο Δημόσιο.

Αυτή είναι η θέση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΚΠΒ), και όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας του έκθεσης, όπου διατυπώθηκαν και οι «ευχές» για το τι να φέρει το νέο έτος στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ωστόσο περνάνε μέσα από αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.

Οι στόχοι του Γραφείου Προϋπολογισμού για το νέο έτος, αφορούν:

  1. Αύξηση των εσωτερικών πόρων χρηματοδότησης επενδύσεων από τράπεζες και ΠΔΕ, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς από το 2026 λήγει το Ταμείο Ανάκαμψης και η συνέχεια είναι αβέβαιη.
  2. Προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα φέρουν τεχνογνωσία.
  3. Στροφή στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης που θα συμβάλλουν στην άνοδο των εξαγωγών.
  4. Αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, κυρίως εκεί που πάσχουμε, δηλαδή στις γυναίκες και στους νέους, καθώς παρά την βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης παραμένει χαμηλά, περί το 60%.
    Μαζί με αυτούς, τίθενται και δύο συμπληρωματικοί στόχοι ως προϋποθέσεις για να συντελεστούν οι 4 πρώτοι. Συγκεκριμένα:
  5. Να συνεχιστεί η στοχοπροσήλωση στις μεταρρυθμίσεις (Δικαιοσύνη, ψηφιοποίηση, Δημόσιο)
  6. Να βελτιωθεί η παραγωγικότητα των δημοσίων υπηρεσιών

Ωστόσο, για να μην μένουν οι παραπάνω στόχοι στο επίπεδο του ευχολογίου, κατά την παρουσίαση του ΓΚΠΒ διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν κυρίως στην λειτουργία και στην παραγωγικότητα του Δημοσίου.

Λειτουργικές δαπάνες και λειτουργία του Δημοσίου

Σε σχέση με το πώς η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να αυξήσει το ΠΔΕ, δεδομένων μάλιστα και των περιορισμών που θέτουν στις δαπάνες οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, αναφέρθηκε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ δεν απαγορεύει την μεταφορά δαπανών από έτος σε έτος (π.χ. από το 2025 στο 2026) αλλά μόνο μέσα στο ίδιο έτος. Ως εκ τούτου, οι επιπλέον πόροι θα μπορούσαν να βρεθούν, καθώς υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για μείωση λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο, και έτσι κάθε εξοικονόμηση κεφαλαίων θα μπορούσε να μεταφέρεται στο ΠΔΕ του επόμενου έτους.

Τονίστηκε, παράλληλα, πως σε σχέση με τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ καταγράφεται επιτάχυνση απορροφήσεων δεν πέφτουν όλοι στην πραγματική οικονομία, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας, καθώς σημειώθηκε πως όπου εμπλέκεται το Δημόσιο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Τέλος, όσον αφορά στην παραγωγική και άλλες λειτουργίες των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΓΚΠΒ τονίστηκε πως υπάρχουν λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης, όπως είναι η κινητικότητα και η αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και η επισκόπηση δαπανών.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα