Σάββατο, 17 Αυγ.
34oC Αθήνα

Γυναίκες, νέοι, ΑμεΑ και συνταξιούχοι στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης – Τα νέα μέτρα στήριξης

Γυναίκες, νέοι, ΑμεΑ και συνταξιούχοι στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης – Τα νέα μέτρα στήριξης

Τέσσερις είναι οι βασικές κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση κατά δήλωση των ίδιων των αρμοδίων στελεχών της.

Η πρώτη κοινωνική ομάδα στην οποία δίνει ιδιαίτερη προσοχή η κυβέρνηση σε σχέση με τα νέα μέτρα στήριξης τα οποία «τρέχει» είναι οι γυναίκες, η δεύτερη είναι οι νέοι, στην τρίτη ανήκουν τα ΑμεΑ και στην τέταρτη οι συνταξιούχοι.

Πιο αναλυτικά τα νέα μέτρα ανά κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης είναι τα ακόλουια ακόλουθα:

1. Γυναίκες

Σε σχέση με τις γυναίκες, έχει υπογραφεί νέα διυπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται και μάλιστα αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2022 σε όλες τις μισθωτές ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (πχ τέως ΔΕΚΟ, ΜΜΕ, τράπεζες), το νέο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας δηλαδή η καταβολή του σχετικού επιδόματος ύψους 830 ευρώ ανά μήνα για 9 μήνες, μαζί και η ειδική άδεια ίδιας διάρκειας.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ για τη σεζόν 2024 – 2025 (πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής).

Παράλληλα, εκκρεμεί από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, σύμφωνα με την οποία θα επέλθει η μισθολογική εξίσωση ανδρών – γυναικών, το χάσμα των οποίων ανέρχεται κατά μέσο όρο στην ΕΕ στο 13%.

2. Νέοι

Αναφορικά, με τους νέους, έχει ήδη εκδοθεί προκήρυξη του προγράμματος “προεργασία” για την επιδότηση της ΔΥΠΑ για 25.000 νέους προκειμένου να προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για αιτήσεις στα προγράμματα κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ, μεταξύ αυτών και οι νέοι.

Εξάλλου, ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για αιτήσεις  για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024 – 2025, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15 – 29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1995 – 2009) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) για 2 έτη.

3. Συνταξιούχοι

Σε σχέση με τους συνταξιούχους, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει νέα αρχιτεκτονική για τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων με στόχο τη μείωση της επιβάρυνση τους (και έτσι την έμμεση άυξηση των αποδοχών τους), την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για αναγνώριση έως 5 πλασματικών ετών ασφάλισης για όλους τους συνταξιούχους, ενώ επίσης προγραμματίζεται οριζόντια αύξηση κοντά στο 2,5% για όλες τις κύριες συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2025 αλλά και έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

4. ΑμεΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ΑμεΑ, με ορίζοντα το τέλος του 2025 το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά στην δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε 4.700 ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και ένταξης ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, υλοποιείται πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης και προώθησης στην απασχόληση 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Σε συνεργασία, επίσης, με την ΕΔΥΤΕ και το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ θα προχωρήσουμε στην ψηφιακή κατάρτιση 2.400 ατόμων με αναπηρία.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις