Site icon NewsIT

Η αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων «κατάπιε» τις μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος

29.07.2024 | 07:11
Η αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων «κατάπιε» τις μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος

Αισθητή πτώση παρατηρείται στους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών, δηλαδή στο κόστος του ίδιου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών του allazorevma.gr, οι χρεώσεις αυτές έχουν υποχωρήσει κατά 10% σε σχέση με πέρυσι παρά την «έκρηξη» που σημείωσαν οι τιμές ρεύματος μέσα στον Ιούλιο.

Εντούτοις, το αντίθετο συμβαίνει με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τους διάφορους φόρους και τέλη που συμπληρώνουν τους λογαριασμούς. Στην περίπτωσή τους η αύξηση αγγίζει το 17,4%, άρα ο συνολικός δείκτης που περιλαμβάνει ρεύμα και τέλη μειώθηκε μόλις 1,7% από πέρυσι.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο αν σκεφτούμε ότι στις αρχές του 2023 οι τιμές μόλις είχαν αρχίσει να αποκλιμακώνονται από την ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα, από τότε έχουν προστεθεί στο εγχώριο δίκτυο περί τα 2 γιγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές ρεύματος.

Τα αυξημένα τέλη δικτύου είναι εκ των βασικών λόγων για αυτή την κατάσταση, καθώς και οι δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) χρειάζονται περισσότερα έσοδα για να φέρουν εις πέρας τα μεγάλα προγράμματα ανάπτυξής τους.

Το επιχείρημα των διαχειριστών είναι ότι εν μέσω έντονων φυσικών απειλών και ανάγκης ένταξης περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα, οι επενδύσεις που χρειάζεται να κάνουν είναι σημαντικά αυξημένες από το παρελθόν. Επίσης, προηγήθηκε μια περίοδος αρκετών ετών την περασμένη δεκαετία όπου οι εταιρείες αυτές υποεπένδυαν στο δίκτυο και σήμερα υπάρχει η ανάγκη να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version