Site icon NewsIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί φαίνεται να μην είναι προσωρινή η αύξηση των τιμών ενέργειας

03.09.2024 | 06:26
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί φαίνεται να μην είναι προσωρινή η αύξηση των τιμών ενέργειας

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος δείχνουν ότι εκτιμήσεις περί προσωρινής κρίσης θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία είναι αντιμέτωπη με ένα έκτακτο φαινόμενο η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο δεν θα είχε διάρκεια πέραν μερικών ημερών φαίνεται πως ίσως βρίσκεται σε δοκιμασία. Πλέον, οι τιμές της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις γύρω χώρες, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι μέχρι τώρα απαντήσεις δύσκολα στέκονται στα «πόδια» τους.

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον έχουμε ακόμα και τις «καλές» ημέρες τιμές χονδρικής πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ όταν οι φθηνές ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να παράγουν μεγάλες ποσότητες, τότε η τιμή εκτοξεύεται μέχρι τα 200 ευρώ, όπως συνέβη χθες (2.9.2024). Οι τιμές αυτές προβληματίζουν και για έναν ακόμη λόγο: Παρατηρούνται πλέον ακόμα και εν μέσω πτώσης της ζήτησης από τα υψηλά του καλοκαιριού, την οποία έφερε η χαμηλότερη θερμοκρασία.

Ως εκ τούτου, απειλείται να διαψευστεί μία ακόμη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία το φθινόπωρο οι τιμές θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα της άνοιξης, όταν η χονδρική «έπαιζε» κοντά στο «κατοστάρικο» και τα οικιακά τιμολόγια κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτό απομένει να φανεί, όμως η επιλογή ορισμένων προμηθευτών ρεύματος να αναπροσαρμόσουν προς τα επάνω ορισμένες μεταβλητές της εξίσωσης στα πράσινα τιμολόγιά τους για να ταιριάζουν καλύτερα με την πραγματικότητα, ενδεχομένως δείχνει ότι αναμένουν «τσιμπημένες» τιμές τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου στη λιανική βρέθηκαν μάλλον σε ανεκτά επίπεδα, μονάχα όμως αν λάβει κανείς υπόψη και την επιδότηση. Δίχως την κρατική στήριξη, τότε μιλάμε για τιμές πάνω από 50% αυξημένες σε σχέση με της άνοιξης.

Μια ματιά στον πίνακα με όλα τα τιμολόγια που ανεβάζει η ΡΑΑΕΥ φανερώνει αρκετές διαφορές ανάμεσα στους προμηθευτές: Τα οικιακά πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται από 15,83 έως 19,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς την επιδότηση). Στην περίπτωση των επαγγελματικών τιμολογίων, το αντίστοιχο εύρος είναι από 13,62 έως 21,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version