Τρίτη, 3 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Παράθυρο για ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων ηλεκτροπαραγωγών τον Οκτώβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Παράθυρο για ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων ηλεκτροπαραγωγών τον Οκτώβριο

Διατεθειμένη να προβεί σε κοινή δράση με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν να δώσει την έγκριση της για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων ηλεκτροπαραγωγών και, ετσι να αναχαιτιστούν οι επιδράσεις από την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη η ελληνική πλευρά προτίθεται εντός του τρέχοντος μηνός (σ.σ. Σεπτεμβρίου 2024) να έλθει σε συνεννόηση με την βουλγαρική και ρουμανική, προκειμένου από κοινού οι τρεις βαλκανικές χώρες (οι οποίες πλήττονται από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος) να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω μηχανισμός και να υπάρξει επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος στις τρεις χώρες αυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος είναι να τρέξουν οι σχετικές ευρωπαϊκές διαδικασίες ακόμα και μέσα στον τρέχοντα μήνα, έτσι ώστε στο τέλος του -εφόσον θα κλείσουν 3 μήνες συνεχόμενης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος (όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο) λαμβάνοντας υπόψιν και τον Ιούλιο και Αύγουστο- να μπορεί ακόμα και τον Οκτώβριο (εφόσον συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα σαν συνέπεια της κρίσης στην Ουκρανία) να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων ηλεκτροπαραγωγών με στόχο την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω μηχανισμός είχε ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2022 έως και το Σεπτέμβριο του 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας πάνω στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην ανατολική Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε πως μία τέτοια παρέμβαση είναι «δύσκολη».

Ο ίδιος ανέφερε πως «η Ουκρανία ρουφά όλο το ηλεκτρικό ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας». Πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πως αν μία περιφερειακή κρίση κρατήσει πάνω από 3 μήνες, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από ευρωπαϊκής πλευράς.

Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.

Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος σε τοπικό επίπεδο και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε «είμαστε (σ.σ. ως χώρα) οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη». Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο Υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις