Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως η τρέχουσα εκτίναξη των τιμών μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις χρώματος τιμολογίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως η τρέχουσα εκτίναξη των τιμών μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις χρώματος τιμολογίου

Αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών ως προς το χρώμα των τιμολογίων ενδέχεται να φέρει η τρέχουσα εκτίναξη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η έκρυθμη κατάσταση με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει φέρει αμφιβολίες σε ορισμένους κύκλους καταναλωτών σε σχέση με την «ασφάλεια» την οποία θα μπορούσε να παρέχει το πράσινο τιμολόγιο στους καταναλωτές.

Μετά από έξι και πλέον μήνες εφαρμογής των πολύχρωμων τιμολογίων, προκύπτει ότι μέχρι και την άνοιξη το πράσινο τιμολόγιο σύμφερε πράγματι, αν και τα κίτρινα ήταν λίγο πιο χαμηλά, ενώ η συνέχεια ήταν διαφορετική και κατέστησε πιο ανταγωνιστικά τα μπλε (σταθερά).

Ενδεικτικό είναι ότι όποιος «έκλεισε» μπλε τιμολόγιο μέχρι πριν ένα μήνα θα απολαύσει τιμές ακόμα και κάτω από 10 λεπτά/κιλοβατώρα για το επόμενο εξάμηνο ή έτος. Πλέον οι τιμές τους ανέβηκαν κοντά στα 12 – 13 λεπτά ακολουθώντας τις τάσεις στην αγορά.

Αντιθέτως, τα πράσινα τιμολόγια με βάση την εικόνα αυτό το μήνα αναμένεται να εκτοξευτούν τον Αύγουστο σε επίπεδα τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για σημαντικό θέμα, δεδομένου του ότι το 70% των καταναλωτών παρέμεινε στα πράσινα, φοβούμενο τυχόν αρνητικές εκπλήξεις.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί άπρακτη, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται σοβαρά να επιδοτήσει εκ νέου τους καταναλωτές μειώνοντας έτσι την τελική χρέωση.

Σε κάθε περίπτωση, ομαλοποίηση αναμένεται από το Σεπτέμβριο και μετά στην εγχώρια αγορά, καθώς όλοι περιμένουν συνθήκες αντίστοιχες με τη «νηνεμία» της άνοιξης και χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις