Site icon NewsIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε αντίστοιχα επίπεδα με το Σεπτέμβριο τα τιμολόγια Οκτωβρίου

01.10.2024 | 06:27
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε αντίστοιχα επίπεδα με το Σεπτέμβριο τα τιμολόγια Οκτωβρίου

Τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να βρεθούν τον Οκτώβριο κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα με βάση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Αυτή η τιμή είναι χωρίς την κρατική επιδότηση που θεωρείται πιθανό να μην χρειαστεί τον Οκτώβριο λόγω της πτώσης της χονδρικής.

Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 112 ευρώ έναντι 129 ευρώ τον Αύγουστο, γεγονός που θεωρείται ότι επιτρέπει την κατάργηση της επιδότησης, καθώς το επιθυμητό επίπεδο λιανικής στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα επιτυγχάνεται και δίχως την κρατική παρέμβαση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 15 λεπτά είναι η τιμή που έχει δηλώσει ευθέως η κυβέρνηση ότι είναι ανεκτή δίχως επιδότηση. Κατ’ επέκταση, οτιδήποτε παραπάνω ενεργοποιεί αυτομάτως τα έκτακτα μέτρα, σαν αυτά που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, και οτιδήποτε παρακάτω τα διακόπτει.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα δουν λίγο-πολύ τις ίδιες χρεώσεις με τον προηγούμενο μήνα αφού επί της ουσίας η πτώση των τιμολογίων αντισταθμίζει τη χαμένη επιδότηση, άρα καταλήγουμε στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι διατηρούν σταθερά τα τιμολόγιά τους για τον Οκτώβριο, όμως όλοι περιμένουν να δουν τι θα πράξει η ΔΕΗ ως μεγαλύτερος πάροχος στη χώρα. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τρίτη, 1η Οκτωβρίου.

Αντιφατικά μηνύματα για τα τιμολόγια

Αξίζει, πάντως, να σταθούμε στο κατά πόσο είναι σοφό εκ μέρους της κυβέρνησης να δηλώνει ευθέως ποιο επίπεδο τιμής επιθυμεί στη λιανική.

Καταρχήν, τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι μια τιμή πολύ παραπάνω από ό,τι είχαμε πριν την ενεργειακή κρίση, αλλά και σε σύγκριση με τη φετινή άνοιξη, όταν τα πράσινα τιμολόγια είχαν πέσει κοντά στα 11 λεπτά. Επ ουδενί δεν θα έπρεπε να συνιστά στόχο αν έχουμε τη φιλοδοξία να δούμε ξανά τέτοιες χαμηλές τιμές.

Επίσης, το μήνυμα δεν συνάδει με μια στρατηγική ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά, αφού αποτελεί σαφές κίνητρο για τους προμηθευτές να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη συγκεκριμένη υψηλή τιμή των 15 λεπτών.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια δήλωση που εμμέσως στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που δημιουργήθηκε το πράσινο και τα πολύχρωμα τιμολόγια εξ αρχής.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version