Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τον Αύγουστο θα ισορροπήσει η χονδρική αγορά δηλώνει ο Σκυλακάκης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τον Αύγουστο θα ισορροπήσει η χονδρική αγορά δηλώνει ο Σκυλακάκης

Τον επόμενο μήνα θα ισορροπήσει η χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε Ελλάδα και Βαλκάνια σύμφωνα με τα features, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα (18.7.2024) στο Talk Radio 98.9.

Σχετικά με το τέλος που επιβάλλεται στους παραγωγούς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι είναι δίμηνο, ενώ η επιδότηση είναι για έναν μήνα. «Το ποσό από τους ηλεκτροπαραγωγούς θα το δούμε όταν θα δούμε τη διάρκεια του φαινόμενου, πότε θα αποκλιμακωθεί. Το ύψος της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου αφού βγουν οι τιμές», συνέχισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον λόγο που δεν επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «η οδηγία έχει αλλάξει. Ο κανονισμός που επέτρεπε επιδοτήσεις με υπερέσοδα και αφορούσε τις επιχειρήσεις τελείωσε στις 30 Ιουνίου. Η καινούρια οδηγία θέτει αυστηρούς όρους για να κάνεις μέσω μηχανισμού αυτή τη δουλειά, θέλει να εικάσει ότι θα κρατάει αυτό το φαινόμενο επί 3 μήνες και θα είναι τεράστιο. Αυτό δεν μας επιτρέπει να δώσουμε επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να έχουμε σχήμα έγκρισης από την Κομισιόν».

«Με την παρέμβαση που κάνουμε τώρα  στέλνουμε μήνυμα στην αγορά ότι ακραίες τιμές χωρίς κοινωνική αιτιολόγηση δεν θα είναι εύκολο να υπάρχουν» Επηρεάζονται θετικά τα μελλοντικά μπλε τιμολόγια από αυτή την παρέμβαση, είπε χαρακτηριστικά.

Για να μην είμαστε ευάλωτοι σε στιγμιαίες και ακραίες μεταβολές ενώ δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση ο υπουργός έδωσε τέσσερις λύσεις, αποκλείοντας από αυτές τον λιγνίτη.

«Δεν είναι λύση οι λιγνίτες, είναι τόσο ακριβοί, ώστε ακόμη και με ακραίες τιμές είναι αμφίβολο αν βγαίνουν. Ο λιγνίτης πρέπει να δουλεύει πάρα πολλές ώρες την ημέρα, το κόστος των παλαιών είναι κοντά στα 200 ευρώ και πάνω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα, πάνω δηλαδή από το κόστος της χονδρικής αυτές τις 10 ακραίες μέρες».

Οι λύσεις είναι τέσσερις σύμφωνα με τον υπουργό:

  1. Μεγαλύτερη αποθήκευση
  2. Μεγαλύτερες ΑΠΕ
  3. Περισσότερες διασυνδέσεις
  4. Ανταπόκριση ζήτησης και επιτάχυνση του δυναμικού τιμολογίου που θα μπει το φθινόπωρο.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις