Πέμπτη, 15 Αυγ.
35oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερη η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο – Τι σημαίνει για τα τιμολόγια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερη η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο – Τι σημαίνει για τα τιμολόγια

Σε επίπεδα χαμηλότερα του Ιουλίου βρίσκεται η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, γεγονός που γεννά ελπίδες για χαμηλότερα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, από τα 135 ευρώ του περασμένου μήνα είναι πλέον στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος και απομένει να φανεί τι θα συμβεί στο υπόλοιπο του Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό προς το παρόν συνηγορεί υπέρ μιας μείωσης των κυμαινόμενων τιμολογίων λιανικής τον επόμενο μήνα, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό.

Θυμίζουμε ότι το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο βρίσκεται στα 15,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα δίχως την επιδότηση των 1,6 λεπτών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, ερώτημα αποτελεί αφενός το ποια επιδότηση θα δοθεί για το Σεπτέμβριο και αφετέρου τι εκπτώσεις θα προσφέρουν οι προμηθευτές, εφόσον κυμαίνονται μήνα με το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ένα σενάριο στο οποίο το Σεπτέμβριο θα δούμε αντίστοιχες ή ελαφρώς μειωμένες τιμές λιανικής. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό, αλλά η μετακύλισή της στην εγχώρια αγορά γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, άρα θα συμπέσει με τη φθινοπωρινή περίοδο και την πτώση της ζήτησης που συνήθως επιφέρει.

Πρόκειται, δηλαδή, για αντίρροπες δυνάμεις που θα δούμε στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η μειωμένη ζήτηση θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και θα περιορίσει την λειτουργία των ακριβών συμβατικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι αν οι τιμές θα επιστρέψουν τελικά στα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης ή αν θα έχουμε μια πιο μόνιμη ανατίμηση ενόψει του χειμώνα.

Όλα αυτά ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με προηγούμενους μήνες και αποτελεί τον βασικό παράγοντα που έχει στείλει ψηλά τις τιμές του αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται και οι αντίστοιχες του ρεύματος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις