Site icon NewsIT

Ηρακλής ΙΙΙ: Με προίκα εγγυήσεων 3 δισ. ευρώ θα καθαρίσει τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων

17.09.2024 | 08:18
Ηρακλής ΙΙΙ: Με προίκα εγγυήσεων 3 δισ. ευρώ θα καθαρίσει τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων

Hand using calculators, planning home refinance. Wooden house model, buy or rent note, calculators on desk. Saving for property purchase, mortgage payment. Tax, credit analysis for financial benefit.

Την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα υλοποιήσει ο Ηρακλής ΙΙΙ, με πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Ηρακλής που λήγει στις 31.12.24 θα έχει συνολική «προίκα» εγγυήσεων 3 δισ. ευρώ που θα συνοδεύσουν τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) των τιτλοποιήσεων που απομένουν για να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των τραπεζών, ιδίως των μη συστημικών.

Παρουσιάζοντας χθες τις δράσεις για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την οικονομία, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 επιπλέον δισ. ευρώ.

«Περιμένουμε την θετική απάντηση της ΕΕ. Με την υλοποίηση του προγράμματος τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κατέβουν στο μέσο όρο της ΕΕ. Είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ανταγωνιστικό, με ανταγωνισμό και πρωτίστως υγιές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπίπτει με το μεγάλο σχέδιο της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Η ιστορική συγχώνευση των δύο τραπεζών ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank και υπαγωγή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ (οι δύο τράπεζες είχαν υποβάλει το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου) προκειμένου ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% από 56% στο τέλος του 2023.

Η εξυγίανση με μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στον Ηρακλή επιτρέπει στη νέα τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ , με στόχο ο δείκτης CET 1 του 2023 να ανέλθει σε 15% pro – forma για τις ζημίες του Ηρακλή. Το κόστος από την εξυγίανση μέσω Ηρακλή υπολογίστηκε σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία θα αυξανόταν κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ εάν επιλεγόταν η λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Όπως υπενθύμισε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμβολή του Ηρακλή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν μειωθεί από περίπου 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024, ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.

Ο Ηρακλής ΙΙΙ πρόκειται να διαχειριστεί τις τιτλοποιήσεις Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, το κοινό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, τις πρώην τιτλοποιήσεις Metexelixis και Omega της Attica Bank και το χαρτοφυλάκιο «Rhodium» της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version