Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Με έκπτωση έως και 70% η εξαγορά τους από τους ιδιώτες

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Με έκπτωση έως και 70% η εξαγορά τους από τους ιδιώτες

Ευκαιρίες εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών, εν αναμένεται η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκεί, οι ιδιώτες οι οποίοι διαμένουν σε εκτάσεις του Δημοσίου αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας θα μπορούν να αγοράζουν τα ακίνητα με πολύ πιο ελαστικούς όρους απ’ ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, έχοντας στη διάθεση τους εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής, έως 60 άτοκες δόσεις.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί αφενός να διευκολύνει τους επίδοξους αγοραστές, αφετέρου να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία αξιοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σύμφωνα με το νόμο, ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, γίνεται βάσει της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Όσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να λαμβάνουν έκπτωση η οποία υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων:

  • τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης,
  • το είδος του ακινήτου και
  • την οικονομική κατάσταση του καταπατητή.

Έτσι, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

  • 50% για αιτούντα που έχει αναγνωριστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
  • 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως τις 31.12.2022.

Τα στοιχεία που θα πρέπει ωστόσο να προσεχθούν.

Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης. Ο υποψήφιος αγοραστής του καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει δηλώσει στο Ε9 για τα 5 τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Επιπλέον ορίζεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

Ωστόσο, επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για ακίνητα που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν από το 1964 (προσφύγων κ.λπ.).

Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ας σημειωθεί ότι η εξαγορά γίνεται με εφάπαξ καταβολή (έκπτωση 10% επί του τιμήματος εξαγοράς) ή σε έως 60 άτοκες δόσεις από 100 ευρώ το μήνα.
 
 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις