Site icon NewsIT

Κατοικίες: Ποιες είναι οι πιο φθηνές περιοχές των Νοτίων Προαστίων

20.06.2024 | 06:22
Κατοικίες: Ποιες είναι οι πιο φθηνές περιοχές των Νοτίων Προαστίων

Δύο διαφορετικές ταχύτητες εντοπίζονται στις τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια, καθώς από τη μία στις περιοχές που υλοποιούνται επενδύσεις εκατομμυρίων τα κόστη βρίσκονται στα ύψη, ενώ από την άλλη υπάρχουν και περιοχές οι οποίες είναι πιο προσιτές ακόμη και για τους Έλληνες πολίτες.

Με διαφορά η πιο φθηνή περιοχή στα Νότια Προάστια είναι η Καλλιθέα, με τα σπίτια να φτάνουν στα 2.727 ευρώ/ τ.μ. Μετά ακολουθούν ο Άγιος Δημήτριος με 2.933 ευρώ/τ.μ. και η Ηλιούπολη στα 2.945 ευρώ ανά τ.μ..

Ελάχιστα πιο ακριβή είναι η περιοχή της Νέας Σμύρνης με τη μέση ζητούμενη τιμή στις κατοικίες να ανέρχεται στα 3.112 ευρώ /τ.μ., με μια αύξηση του 11,22% σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 (2.798 €/τ.μ.). Τα τελευταία δύο χρόνια, η μέση τιμή στην περιοχή Άνω Νέα Σμύρνη έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Απρίλιο 2024, με μέση τιμή 3.113 ευρώ ανά τ.μ. Ακόμη, πιο ψηλά είναι οι τιμές στην Αργυρούπολη, όπου οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να βρουν ακίνητα σε τιμές ύψους 3.488 ευρώ ανά τ.μ.

Σημαντικά ωστόσο αυξήσεις σημειώνονται και στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο αποτελεί από τις πρώτες επιλογές για τους ξένους αγοραστές. Σήμερα, οι τιμές του ανέρχονται στα 3.774 ευρώ ανά τ.μ. Πιο ακριβές είναι οι περιοχές στον Άλιμο, όπου η μέση τιμή τον Μάιο 2024, ήταν € 4.885 ανά τ.μ., με μια αύξηση του 7,22% σε σύγκριση με πέρυσι.

Όσο ωστόσο πλησιάζουμε στο Ελληνικό αλλά και στις πεντάστερες επενδύσεις που υλοποιούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τιμές των ακινήτων απευθύνονται σε ξένους επενδυτές σε Έλληνες με μεγάλα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, στο Ελληνικό η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Μάιο 2024, ήταν 4.930 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημείωση μια αύξηση της τάξεως του 17,38% σε σύγκριση με τον Μάιο 2023.

Ομολογουμένως, μεγάλες επενδύσεις όπως για παράδειγμα η Μαρίνα Βουλιαγμένης, το μεγάλο οικιστικό project Apollo Hills που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, η δημιουργία του glamping της Βούλας (91 Athens Riviera), που ανοίγει και επίσημα σε μερικές ημέρες, η τεράστια επένδυση του Ελληνικού με ό,τι αυτή συνεπάγεται, δημιουργούν μία high end πλευρά των νοτίων προαστίων που προσελκύει ξένους και εγχώριους αγοραστές με υψηλά «βαλάντια», αλλά και τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Η ακριβότερη περιοχή με διαφορά είναι η Βουλιαγμένη όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 7.932 ευρώ το τ.μ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βούλα με 5.800 ευρώ ανά τ.μ., στην τρίτη θέση έρχεται η Γλυφάδα με τιμές κοντά στα 5.500 ευρώ ανά τ.μ.

Παρ’ όλα αυτά, για τα ελληνικά δεδομένα οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχουν «ξεφύγει». Συγκεκριμένα, οι πολυτελείς κατοικίες σε Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα, οι οποίες είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2024, κοστίζουν μέχρι και τα 12.500 ευρώ ανά τ.μ. Στο Ελληνικό οι παραθαλάσσιες κατοικίες (Cove Residences, The Cove Villas, Riviera Tower), οι οποίες βγήκαν το προηγούμενο διάστημα στην αγορά και ξεπούλησαν, πλησίασαν τον μέσο όρο της ευρύτερης περιοχής, καθώς πωλήθηκαν γύρω στο 9.500 με 10.000 ευρώ το τ.μ., ενώ ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Riviera Tower αγοράστηκε για 32.000 ευρώ το τ.μ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version