Site icon NewsIT
05:18 | 04.03.24

Κατώτατος μισθός: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες της αύξησης στις μικρές επιχειρήσεις και τον τουρισμό από την 1η Απριλίου

Κατώτατος μισθός: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες της αύξησης στις μικρές επιχειρήσεις και τον τουρισμό από την 1η Απριλίου
Δημήτρης Κατσαγάνης

Αντίστροφη μέτρηση δεκαοχτώ ημερών για την ανακοίνωση της κυβέρνησης σε σχέση με την αύξηση της αύξησης του κατώτατου μισθού (η οποία αναμένεται από μεριάς του ΚΕΠΕ να επηρεάσει ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις και τον κλάδο του τουρισμού) «τρέχει» από σήμερα (3.32024).

Συγκεκριμένα, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού θα γίνει στις 22 Μαρτίου (προκειμένου να ισχύσει από την 1η Απριλίου), ενώ οι ίδιοι έχουν τονίσει πως ο νέος κατώτατος θα έχει το “8” μπροστά ή αλλιώς θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ (μικτά) έναντι των 780 ευρώ που είναι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Μια σειρά επιστημονικών φορέων (ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ κλπ), αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχουν καταθέσει τα πορίσματα τους στην επιτροπή διαβούλευσης με επικεφαλής το ΚΕΠΕ, ενώ το τελευταίο τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει στην κυβέρνηση το τελικό (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν και τις θέσεις των επιστημονικών φορέων κλπ.) πόρισμά του, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit τα προαναφερθέντων φορέων προβλέπουν αυξήσεις από 2,7% έως και 16,4%.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φορείς, με μόνη εξαίρεση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία προτείνει 16,4%, συγκλίνουν σε μία αύξηση μεταξύ 2,7% – 5%. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει δεκτή κάποια από της προτάσεις των φορέων -πλην ΙΝΕ ΓΣΕΕ- ο νέος μικτός κατώτατος μισθός θα ανερχόταν από την 1η Απριλίου από 801 ευρώ έως 819 ευρώ (μικτά).

Τι προβλέπει το πόρισμα του ΚΕΠΕ – «Καμπανάκι» για τις μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, το πόρισμα του ΚΕΠΕ για τον κατώτατο μισθό τονίζει πως:

• «Η επίδραση του κατώτατου μισθού δεν είναι ομοιογενής, καθώς, κατά κανόνα, επηρεάζει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις και συγκεκριμένους κλάδους».

• «Σε κλαδικό επίπεδο, συγκεκριμένοι πολυπληθείς κλάδοι, όπως αυτοί που σχετίζονται με τον τουρισμό, το εμπόριο και τη μεταποίηση, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευαισθησία σε μεταβολές του κατώτατου μισθού».

• «Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 θα κυμανθεί περίπου στο 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3 με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η όποια επιπλέον αύξηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις προθέσεις των υπολοίπων χωρών με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε».

• «Ως εκ τούτου για το 2024 υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη και να μην αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023, καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου ο κατώτατος μισθός είναι πιο διαδεδομένος».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version