Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Κεφαλογιάννη: Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη – Πόσο αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας

Κεφαλογιάννη: Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη – Πόσο αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στο τέλος κρουαζιέρας και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της σημερινής διυπουργικής συνέντευξης (16.9.2024), η οποία με την σειρά της υπογράμμισε ότι φέτος οι προβλέψεις για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ

Εστιάζοντας πλέον στα νέα δεδομένα και προκλήσεις που προκύπτουν στην διαχείριση των τουριστικών ροών στην Ελλάδα, η κυρία Κεφαλογιάννη εστίασε στο πρώτο μέτρο που ελήφθη και αυτό αφορά την κρουαζιέρα. Όπως είπε, το εν λόγω μέτρο ανταποκρίνεται στις κεντρικές επιδιώξεις της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό. «Δηλαδή για την ισόρροπη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».

Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας

Όπως είπε, εισάγεται λοιπόν τέλος κρουαζιέρας, για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Ένα τέλος αυξημένο για προορισμούς που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής, δηλαδή για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.

Αυτό, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας που θα αποβιβάζεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Την ίδια στιγμή για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ορίζεται στα 5 ευρώ. για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 40% μειωμένο τους μήνες Απρίλιο έως Μάιο και 80% μειωμένο από τον μήνα Νοέμβριο και Μάρτιο. Συνολικά το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Μέρος του εσόδου αυτού, θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Επιπλέον βεβαίως το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία – επεξεργάζεται ένα σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για τη συνολική διαχείριση της κρουαζιέρας στην χώρα μας.

Συνοπτικά, το εν λόγω μέτρο, όπως είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη στοχεύει στα εξής:

  • Στην ανάπτυξη του homeporting
  • Την ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο του berth allocation, όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
  • Σε κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων πλοίων, με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου- Καθώς επίσης και μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματος για τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση

Την ίδια στιγμή κυρία Κεφαλογιάννη προχώρησε στην εξειδίκευση του μέτρου για το τέλος της Ανθεκτικότητας, που όπως είπε, η αύξηση αφορά στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, αναλογικά για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας, Η αύξηση του διαμορφώνεται συνολικά απο 0,5 ευρώ εως 5 ευρώ.

Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η αύξηση για ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων είναι 0,5 ευρώ και διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ στα 2 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Από 1,5 ευρώ πάει στα 2 ευρώ πάντα την ημέρα.

Στα ξενοδοχεία των 3 αστέρων η αύξηση είναι 2 ευρώ και διαμορφώνεται απο 3 ευρώ στα 5 ευρώ την ημέρα.

Στα ξενοδοχεία των 4 αστέρων η αύξηση είναι 3 ευρώ και διαμορφώνεται απο 7 ευρώ στα 10 ευρώ την ημέρα.

Στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων και στις βίλες η αύξηση είναι 5 ευρώ και διαμορφώνεται απο 10 ευρώ στα 15 ευρώ την ημέρα.

Ταυτόχρονα, το χρονικό διάστημα ισχύος του μειωμένου τέλους επεκτείνεται κατά ένα μήνα, και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο. Δηλαδή το μειωμένο τέλος, εφαρμόζεται για πέντε (5) μήνες αντί τεσσάρων που ισχύει μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ το συγκεκριμένο έσοδο θα κατευθυνθεί σε δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, αλλά και βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τέλος στις Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τέλος, όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ισχύσουν τα εξής:

Ειδικότερα για τα ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Επιπλέον λαμβάνεται ένα ακόμα μέτρο: Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

Τέλος το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα σχέδιο πλαισίου που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας. Κριτήριο είναι η διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις