Ζήτημα ημερών είναι η δημοσίευση της νέας, ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη, και στο οικονομικό επιτελείο έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.
Όπως κάθε φθινόπωρο, η Κομισιόν δημοσιεύει την έκθεση για τον ΦΠΑ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και φέτος, περισσότερο παρά ποτέ υπάρχει αισιοδοξία πως το κενό ΦΠΑ της Ελλάδας θα έχει πέσει αισθητά, κάτω ακόμα και από τα 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήδη, η πορεία των προηγούμενων ετών για το κενό ΦΠΑ είναι πτωτική, καθώς από το 30% το 2017 έπεσε στο 15% το 2022 και οι εκτιμήσεις για το ποσοστό του 2023 και του 2024 είναι πως θα έχει μειωθεί κάτω από 10%, περιορίζοντας αντίστοιχα και τις απώλειες δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ.
Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως αυτό είναι και το άμεσο αποτέλεσμα της ευρύτητας με την οποία χρησιμοποιούνται πλέον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά και από τα μέτρα καθιέρωσης χρήσης του IRIS και της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, εξελίξεις που έχουν περιορίσει δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής των επαγγελματιών στον ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν αυξημένα κατά 10,3%.
Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου έχουν μηδενιστεί τα όρια επιτρεπτών αποκλίσεων εσόδων ανάμεσα σε όσα περιέχονται στις δηλώσεις ΦΠΑ των επαγγελματιών και σε όσα διαβιβάζονται στο myData, ενώ θα μηδενιστούν καθολικά και για τις δαπάνες από 1η Ιανουαρίου 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παραπάνω θα ανοίξει και τον δρόμο για την υλοποίηση του στόχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο στρατηγικό σχέδιο 2025-2028, για οριστική κατάργηση των δηλώσεων ΦΠΑ και για την αυτόματη συμπλήρωση και είσπραξη του από τους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που θα αποτελέσει και ένα συντριπτικό πλήγμα και στην φοροδιαφυγή και στο επακόλουθο κενό ΦΠΑ.
Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι φορολογούμενοι
Με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η χώρα μας δεν μπορεί να υπερβεί στους δηλωμένους στο Μεσοπρόθεσμο στόχους για ετήσια αύξηση δαπανών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει υπάρξει σαφές: για να μπορέσουν να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων, θα πρέπει να προκύπτουν από τα επιπλέον έσοδα που φέρνει η πάλη κατά της φοροδιαφυγής. Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση να αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2027, δημιουργώντας έτσι μια σταθερή βάση για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις.
Από αυτή την άποψη, η περαιτέρω μείωση του κενού ΦΠΑ σε βιώσιμη βάση, και η σχετική διαπίστευση από την Κομισιόν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες ελαφρύνσεις στους φορολογουμένους, ενώ ακόμα και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έχει πέσει στο τραπέζι με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια μικρή μείωση κατά 2% (από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%).
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, το ενδεχόμενο για μειώσεις στον ΦΠΑ, απαιτεί παρακολούθηση του βαθμού που αυτά τα μέτρα θα αποδίδουν και μακροπρόθεσμα και κατά πόσο τα αποτελέσματα τους θα αντανακλώνται με ένα πάγιο τρόπο στα έσοδα του κράτους.